Eestis tõotab maasikasaak tulla vägev

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulgimaal asuva Peegi-Kuressaare talu peretütre Evi Veskimäe maasikakühvel sai eile kõva vatti, sest ahvatleva välimusega «Rumba» marjad olid väga nõutud kaup.
Mulgimaal asuva Peegi-Kuressaare talu peretütre Evi Veskimäe maasikakühvel sai eile kõva vatti, sest ahvatleva välimusega «Rumba» marjad olid väga nõutud kaup. Foto: Maerily Šmidt / Sakala

Kui veel nädal tagasi võimutsesid Viljandi turul Poolas valminud maasikad, siis sel nädalal on seal valitsussaua haaranud Eesti marjad ning müüjaid on lisaks Mulgimaale Valga- ja Võrumaalt.

Enamik maasikapakkujaid sõnas, et nende põldudel algab kõrghooaeg järgmisel nädalal ning hea ilma püsides on kodumaiseid marju ohtralt oodata.

Rõõmuhõiseteks on veel vara

Maasikaid Võrumaal Antsla kandis kasvatav Eve Kallas ütles, et taimede küljes on marju palju ning see lubab loota vägevat saaki. «Mullu oli hoopis viletsam, sest ilma lumeta talvekülm kahjustas taimi kõvasti,» sõnas ta. Kallas lisas, et pealegi valmisid mullu kõik marjad korraga ja tagatipuks kahjustas saaki vihm.

Tarvastu valla Säga-Aaviku talu peretütar Meelika Allik sõnas, et tänavu on saak mullusest palju parem. Ka sama valla Peegi-Kuressaare talu peremees Endel Peek rõõmustas maasikarohkuse üle. Valgamaalt Hummuli vallast marju pakkumas käiv Udsu talu peremees Heino Ilisson märkis, et saak tõotab tulla keskmisest suurem, ning Hilja Ojamets Viiratsi lähistelt Põldmäe talust sõnas, et maasikataimed kubisevad marjadest ja lõplik saak oleneb edasisest ilmast.

Eesti suurim maasikakasvataja, Tartumaal tegutsev Valdis Kaskema kinnitas, et maasikaid on taimedel küljes tõesti väga palju. «Hõisata on siiski veel vara, sest kui kuuma ilma järel tuleb kõva vihm, võib lõpplahendus olla kiire ja nukker. Praegu jookseme ja pingutame, et küpsenud marjad kätte saada, aga mis edasi saab, näitab aeg.»

Poola maasikad ei paku konkurentsi

Nagu reedel turulettidel näha võis, on Eesti mari ilus, suur ja väga maitsev.

«Poola maasikas ei ole mulle mingi konkurent,» sõnas Suure-Jaani vallast Metskülast Nurme talust tulnud Madis Pruus. «Ta on ju mitu päeva sõidus olnud, klopitud ja räsitud, maitselt sootuks kehvem. Minu omad on nopitud samal hommikul või eelmisel õhtul. Need, kes tahavad söögimarja, ostavad ikka minult, Poola oma sobib ehk moosiks.»

Reedel müüs Pruus oma maasikad läbi imekähku, veidi rohkem kui tunniga. Ta ütles, et kasvatab varajasi sorte katteloori all ning seega on tal tänavune saak juba otsakorral.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles