Maa-amet hakkab koostama kinnisvaraturu ülevaateid

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Maa-amet hakkab koostama ja avaldama kinnisvaraturu ülevaateid, et pakkuda adekvaatset ja usaldusväärset infot kogu Eesti kinnisvaraturu sektorite hindade ja trendide kohta.

Ameti peadirektor Tambet Tiits ütles, et ülevaadetega soovib maa-amet ennekõike abiks olla kodanikele, aga ka riigiasutustele, omavalitsustele, kinnisvaraarendajatele ja kõigile teistele, kes vähegi selle valdkonnaga kokku puutuvad.

Vaadeldakse nii viimaste aastate tehinguid kui ka neid, mis tehtud enne viimast maa korralist hindamist (2001). Aluseks võetakse maa-ameti tehingute andmebaasist pärit statistika, keskendudes seejuures vaid vabaturu tehingutele. Arvestatakse mediaanhindu, mis aitab vältida ekstreemsete hindade mõju väärtustele.

Esimene ülevaade keskendub haritava maa hinna- ja tehingudünaamikale alates aastast 1997 ning toob välja tegurid, mis mõjutavad haritava maa väärtust. Mediaanhinnad ja hinnamuudatused on antud maakondade kaupa.

Nii tehingute arvus kui hinnatasemetes on toimunud ulatuslikud muutused võrreldes 2001. aasta maa korralise hindamise tulemustega. Senine üldine viimaste aastate trend näitab haritava maa hinna tõusu, mille suurus on piirkonniti erinev.

Haritava maa hindade kallinemine on seotud paljuski Euroopa Liidust saadavate põllumajandustoetustega. 2014. aasta andmete kohaselt jääb ligikaudu 90 protsenti haritava maaga tehtud tehingute hektari hindadest 1000 ja 4000 euro vahele.

Pikem haritava maa kohta käiv kinnisvaraturu ülevaade on maa-ameti kodulehel. Kinnisvaratehingute statistikat saab igaüks pärida maa-ameti kodulehel asuvast keskkonnast http://www.maaamet.ee/kinnisvara/htraru/.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles