Nuiaka esinduskaup on nuiakas

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lembit Kaljura pakub nuikapsast(kaalul ja vasakpoolsed) ka Viljandi turul.
Lembit Kaljura pakub nuikapsast(kaalul ja vasakpoolsed) ka Viljandi turul. Foto: Merily Šmidt / Sakala

Karksi-Nuia serval Piiri köögiviljatalu pidava Lembit Kaljura kõige minevam kaup on nuikapsas ehk nagu ta ise ütleb, nuiakas.

Nuiaka nime all pakub Kaljura seda, naeratus näol, ka Viljandi turul. Uudistajatele on tal oma lemmikust pajatada lustakas legend.

«Eri allikatele tuginedes võib öelda, et nuikapsas on pärit Vahemere piirkonnast. Samas on väiteid, et ta tuleb Kesk-Aasiast. Kultuuristati ta aga hoopis XVI sajandil Euroopas, Saksamaal mainiti teda juba 1558. aastal,» räägib ta. «Ent vaidlevad mis nad vaidlevad, tegelikult on nuikapsas pärit Karksi kandist. Kõik sai alguse ühest Karksi ordulinnuse vallutamise retkest, kui linnuse kaitsjad kasutasid relvastuses kiviheitemasinate ja ambude kõrval ka nuikapsaid. Paraku ei pidanud nad vastu ja nii sattusid nuikapsad sõjasaagina Saksamaale. Nüüd sakslased võtavadki teda kui oma köögivilja.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles