Linnagalerii tutvustab eestiaegse arhitekti tööd

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oru loss
Oru loss Foto: Erakogu

Teisipäeval, 7. juulil kell 17 avatakse Viljandi linnagaleriis näitus «Arhitekt Roman Koolmar. Oru lossist Detroidi slummidesse».

Arhitektuurimuuseumi näitus avab siin kandis elanud ja seni rohkem nooruses karikaturistina tuntud Roman Koolmari arhitektipraksise. Väljapaneku avamisel jagab selgitusi kuraator Jarmo Kauge. 

Roman Koolmar (eluaastad 1904–1971) lõpetas noores Eesti Vabariigis Tallinna Tehnikumi ning siirdus seejärel riigitööle teedeministeeriumi ehitusosakonda, mis tegeles mitmesuguste riiklike tellimustöödega. Nii projekteeriski Koolmar 1920. ja 1930. aastatel arvukalt riigiteenistujate, ministrite ja  sõjaväelaste elamuid ning selliseid avalikke hooneid nagu lennujaam (1939) ja Pirita bussijaam (1940).

Koolmari kõige suurem projekt oli kahtlemata algselt vene kaupmehele kuulunud Toila-Oru lossi ümberehitamine president Konstantin Pätsi suveresidentsiks. 1936. aastal valminud suurejoonelist kompleksi võib pidada toonase riikliku esindusarhitektuuri sümboliks. Arvukas isikulooline materjal pärineb arhitekti pojalt Jürilt, kellega arhitektuurimuuseum on suhelnud. 

Roman Koolmar on üks paljudest eestiaegsetest arhitektidest, kes jätkas oma karjääri eksiilis ning käesolev näitus on ühtlasi esimesi sissevaateid väliseesti arhitektuuripilti.

Väljapanek jääb avatuks 2. augustini ja seda on võimalik vaadata raamatukogu lahtiolekuaegadel.

Sisestaja:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles