Kas viik tõi võidu? Kultuuriakadeemia juht võib minna ümbervalimisele

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
22. juuni pärastlõunal sai Garri Raagmaa kultuuriakadeemias õnnitlusi uue direktori leidmiseks korraldatud valimiste võidu puhul. Nüüd on tema võit vaidlustatud ja pole võimatu, et tulevad uued valimised.
22. juuni pärastlõunal sai Garri Raagmaa kultuuriakadeemias õnnitlusi uue direktori leidmiseks korraldatud valimiste võidu puhul. Nüüd on tema võit vaidlustatud ja pole võimatu, et tulevad uued valimised. Foto: Marko Saarm

Enne jaanipäeva sai Garri Raagmaa Viljandis õnnitlusi kultuuriakadeemia uue direktori leidmiseks korraldatud valimiste võidu puhul. Nüüd selgub, et vähemalt ühe valija meelest Raagmaa ei võitnud.

«See on selline puder, et mõistlik oleks korraldada täiesti uued valimised,» hindas tekkinud olukorda akadeemia direktori valimiskogusse kuulunud riigikogu asespiiker Helir-Valdor Seeder. Tema saatiski mõni päev pärast valimisi Tartu ülikooli rektorile, akadeemia nõukoja juhile ja praegusele direktorile kirja ettepanekuga jätta Garri Raagmaa uueks juhiks kinnitamata, koostada korralik valimiste reglement ja korraldada uued valimised.

Tartu ülikooli rektor Volli Kalm naaseb neljapäeval välismaalt ning teeb hiljemalt reedel otsuse, kuidas edasi käituda. Sakalani jõudnud vihjete põhjal võib järeldada, et üsna tõenäoliselt tulevad uued valimised, millel kandidaadid on samad kui esimeselgi korral.

«See on nagu Murphy seadus. Paljude minivigade tulemuseks on selline tobe olukord,» nentis praegune akadeemia juht Anzori Barkalaja, kes oli vigase valimisreglemendi valimiskogu ette viinud. «Mul on sellepärast piinlik.»

Seeder: viga on korras, mitte isikus

Helir-Valdor Seeder rõhutas, et ta ei protesti Garri Raagmaa vastu ning isikutega pole tema vaidlustus kuidagi seotud. Põhjus on reglemendis peitunud juriidilistes apsakates, mis tekitasid valimiskogu liikmetes palju segadust. Seedri hinnangul jäi valimiskogu tegelik tahe seetõttu välja selgitamata ning tema arvates lõppes hääletus viigiga.

Tõenäoliselt tekitas ka ajakirjanduse vahendusel valimisi jälginutes küsimusi see, et kui valimiskogus istus 22 inimest, siis hääletus lõppes tulemusega 16:12. Seedri sõnul tulenes see segasest korrast, mida üks valimiskogu liige mõistis üht- ja teine teistmoodi.

Valimised viidi läbi kahes osas: esimeses sai hääli anda mõlemale kandidaadile ja teises küsiti eelistust. Seeder mõistis oma sõnul, et esimeses osas peab ta vastama küsimusele, kumb sobib kvalifikatsiooni poolest direktoriks, ning ta vastas, et mõlemad sobivad. Teises voorus taheti tema arusaamist mööda vastust, kumba kandidaati ta direktoriks sooviks. See voor lõppes tulemusega 11:11. Seedri üllatuseks võeti võitja kinnitamisel arvesse esimese valimisosa tulemused.

Praegune juht tunnistab viga reeglites

Helir-Valdor Seedri sõnul oli valimisreglement tehtud äärmiselt keeruliseks. See oli kokku pandud vähemalt kolmest ülikoolis kasutusel olevast reglemendist ning vähemalt üks selle punkt läks vastuollu akadeemia enda põhikirjaga.

Anzori Barkalaja tunnistas, et nii tõesti juhtus ja reeglitesse sattus punkt, mis poleks pidanud seal olema. Barkalaja nentis, et ta oli lasnud valimiskorra kokku panna oma alluvatel ning too punkt sattus sinna ajal, kui ta oli puhkusel. «Seedril on suuremas osas õigus,» tunnistas Barkalaja kaheleheküljelise vaidlustuse lugemise järel.

22. juunil valimisvõidu puhul kultuuriakadeemias õnnitlusi vastu võtnud Garri Raagmaa end juhtunust segada ei lase. Ta ütles, et on valmis rahulikult ootama ning ka kordusvalimistele vastu minema. Solvatuna ta ennast sellest ei tunne.

VALIMISED

Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia juhiks pürgis kaks kandidaati: Garri Raagmaa ja Iñaki Sandoval Campillo.

• Valimiste esimeses osas kogus Raagmaa 16 ja Sandoval Campillo 12 häält.

• Valimiste teises pooles jäid hääled 11:11 viiki.

• 22. juunil kuulutati valimiste võitjaks Raagmaa.

Allikas: Sakala

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles