Mälestussõidu uunikumide pisipuhkus Abja-Paluojal luhtus

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kindral Johan Laidoneri memoriaalil osalejad kavatsesid täna, mälestussõidu viimasel päeval teha lühikese peatuse Viljandimaal, kuid puhkepausiks kavandatud Abja-Paluoja Konsumi parkla oli liialt hõivatud.

Rahvusvahelise loomuga sõit oli alanud reede hommikul Pärnus ning samal õhtul jõuti Lätti, kus viibiti ka terve laupäeva. Täna võeti suund tagasi Eestisse, sõit lõpeb õhtupoolikul taas Pärnus. Enne läbisõitu Abja-Paluojalt peatuti viivuks Karksi-Nuias, et kütust võtta.

Üks korraldajaist Raivo Hannus ütles parasjagu Valgamaal Taageperas olles telefonitsi Sakalale, et kõik on läinud hästi ning ükski auto pole katkestama pidanud.

Startis 27 vanasõidukit, millest vanim oli 1922. aasta Fiat 512. «Oli» sellepärast, et see oli lätlaste ekipaaž, kes lõpetas sõidu oma kodumaal. Uusim auto on 1970. aastate lõpust pärit Mercedes.

Hannus märkis, et Pärnust alates on Taageperani maha sõidetud ligikaudu 500 kilomeetrit ning enne ametlikku lõppu on ees üle 100 kilomeetri. Eks seejärel peab iga osaline veel oma kodukanti sõitma. Retkel osalenud soomlastel on seega ees sõit oma kodumaale.

Autoretke organiseeris MTÜ Virtuaalne Vanatehnikaklubi. Seitsmendat aastat asetleidev vanade sõidukite üritus kannab nimetust Kindral Laidoneri memoriaal. Algusaastail korraldati sõite teiste nimede all, ehkki olemus oli sama.

Klubi Unic Pärnu sektsioon, Laitse rallipark ja Virtuaalne vanatehnikaklubi mõtlesid, et üritusele võiks panna alalise nime. Lõpuks otsustati kindral Johan Laidoneri kasuks, et hoida selle suurmehe mälestust. Laidoneri selts ja muuseum olid asjaga päri.

Copy
Tagasi üles