Katseõhupall kerkis 34,5 kilomeetrini

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi lähedal alanud katsekaadervärgi teekond moodustas S-tähe kuju.
Viljandi lähedal alanud katsekaadervärgi teekond moodustas S-tähe kuju. Foto: Kuvatõmmis

Heeliumiga täidetud StratosChemi õhupall kerkis 34,5 kilomeetri kõrguseni, misjärel see plaanipäraselt lõhkes ja kaasa lennutatud kaadervärk hakkas langevarju abil langema.

Katset korraldanud StratosChemi projektijuht Mikk Mihkel Vaabel koos oma tiimiga ajab penoplastist konteineri ja seal oleva fotokaamera jälgi. Kui see käes, näeb piltidelt, kas keemiline katse stratosfääris õnnestus. Interaktiivse kaardi põhjal näib, et kogu kupatus on tagasi Maale jõudnud.

Konteineris peitusid katseks vajalikud seadmed ning vesinikperoksiid, kaaliumjodiid ja nõudepesuvahend Fairy vedelik, mis pidid 30 kilomeetri kõrgusel segunema ning lendama laiali vahuna.

Tegu oleks teadaolevalt esimese stratosfääris tehtava keemiakatsega või vähemasti sellise katsega, mis kannab nime «Elevandi hambapasta».

Vaabel märkis, et pall lendas isegi pooleteise kilomeetri jagu kõrgemale, kui algul plaanis, ehk 33 kilomeetri asemel 34,5 kilomeetrini.

«Oleks heeliumit rohkem olnud, oleks pall varem purunenud, oleks aga vähem olnud, poleks pall nii kõrgele jõudnud,» lausus ta.

Katse ise pidi toimuma 30. kilomeetril, mitte 35. kilomeetril, nagu esmalt ekslikult pressiteatesse sattus. Vaabel lisas, et konteinerist saabunud signaal kuvas muu info hulgas ka teavet elektrivoolutugevuse kohta – ja täpselt 30. kilomeetril voolutugevus kasvas, mis võis viidata katse toimumisele.

Õhupalli trajektoor maa kohal oli katse ajal jälgitav interneti vahendusel. Sellest ilmnes, et pärast starti lendas pall itta üle Võrtsjärve Tartumaale Elva ja Nõo poole, siis võttis suuna põhjakaarde ning seejärel üle Alam-Pedja loodukaitseala tagasi läände. Kolga-Jaani kohal pööras teekond jälle itta ja see lõppes Jõgevamaal Puurmanni kandis. Kokku moodustas teekond S-tähe kuju.

Õhupall hakkas taevasse lendama kell 12.50 ja kukkus maha pärast kella 15. Hiljem annavad katsetajad täpsed andmed.

Esimene katse 23. mail ebaõnnestus, sest ebakvaliteetne õhupall lõhkes pisut enam kui 22 kilomeetri kõrgusel.

Copy
Tagasi üles