Olusid trotsinud katseõhupall kerkis taevasse

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
StratosChemi katse: hetk enne õhupalli taevasse lendu
StratosChemi katse: hetk enne õhupalli taevasse lendu Foto: Marko Saarm

Täna keskpäevaks plaanitud Viljandi noorte «Elevandi hambapasta» katse algus lükkus ootamatu seiga tõttu tunnikese edasi.

Kümmekond minutit enne ühte aga lasti ilmavaatlusõhupall StratosChem Viljandi lähedal Kikki golfiplatsilt ühes penoplastist konteineriga vabaks ning see asus kiirelt kõrgust koguma.

Lend oleks alanud varem, kuid konteineris käivitus katse lõpuks mõeldud protsess, mispeale keemilised ained vahuna välja purskasid. Täpsemalt öeldes oli tegu vesinikperoksiidi, kaaliumjodiidi ja nõudepesuvahend Fairy seguga.

Katset korraldanud StratosChemi projektijuht Mikk Mihkel Vaabel ei osanud kohe öelda, miks vedelikud liiga vara segunesid, kuid tagavaradest seati uued kogused valmis ja õhulennu algus lihtsalt hilines.

Õhulennu stardi pani mõningal määral proovile ka tugev tuul, mis nõudis asjaosalistelt täispuhutud palli vaoshoidmisega pidevat tegelemist. Seejärel kastis stardipaiga üle ka põgus vihm.

Vaabel hindas, et täna umbes kella kolme-nelja vahel peaks selguma, kuidas katse 35 000 meetri kõrgusel õnnestus.

Tegu on teise samasuguse katsega. Esimene kord luhtus katse 23. mail.

Copy
Tagasi üles