Vaba mõte: Kolm soovitust uuele juhile

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hans Väre
Hans Väre Foto: Elmo Riig / Sakala

Läinud nädalavahetuse ja pühade vahepeal, sel poolikul tööpäeval, mil paljud üldse koju jäid, langetas Viljandi kultuuriakadeemia nõukogu liikmetest ja nõunikest koosnev kogu otsuse, mis jääb kõrgkooli mõjutama vähemalt järgmiseks viieks aastaks. Lugupeetud seltskonna ette astusid tol päeval kaks meest, kes mõlemad tahtsid saada kooli uueks juhiks: maineka Barcelona Liceu konservatooriumi magistriõppe dekaan ja džässmuusika osakonna direktor Iñaki Sandoval Campillo ning tuntud inimgeograaf, Tartu ülikooli Pärnu kolledži endine juht ja praegune Tartu ülikooli geograafia osakonna dotsent Garri Raagmaa. Valimiskogul tuli teha valik võõra ja erilise ning tuntud ja turvalise vahel.

Kas soovist kindla peale välja minna, kartusest uuenduste ees või millestki kolmandast tulenevalt eelistati Raagmaad. Tõtt-öelda on mul kahju, et akadeemia Campillo-suguse laia silmaringi ja haardega, nii kunstilise, administratiivse kui ärilise kogemusega inimese käest lasi. Kui aga otsus on juba teisipidi tehtud, tahan anda Raagmaale kolm soovitust, mis teda ehk uuel töökohal aitavad.

Esiteks tasub Raagmaal silmas pidada, et akadeemia direktor on amet, millele tuleb pühendada hing, tahtejõud ja mõistus. Eriti nüüd, kui kõrgkoolid võistlevad rahvastiku muutumise tõttu tudengite pärast üha vihasemalt ning Tartu ülikool on oma regionaalsete kolledžite koomaletõmbamise soovi Türi ja osaliselt ka Viljandi peal juba näidanud. Kultuuriakadeemial tuleb koha eest päikese all täiest jõust võidelda ning selleks on vaja kedagi, kes tudengitele ja õppejõududele, tõrvik käes, teed näitaks. Paraku on Raagmaast jäänud mulje, et akadeemia juhtimine pole talle missioon, vaid lihtsalt töö. Ja sealjuures isegi mitte unistuste töö. Loodan väga, et see mulje muutub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles