Juhtkiri: Räägi, mida tahes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sakala

Veidi enne jaanipäeva läks sotsiaalvõrgustiku Facebook kommuunis «Märgatud VILJANDI´s» liikvele väide, et riik ehitab salaja Viljandisse Posti ja Tartu tänava vahelisele alale pagulaskeskust. Postituse juurde järgnevatel tundidel tekkinud mitmekümnest kommentaarist võis välja lugeda, et meie seas leidub üksjagu niisuguseid inimesi, kes on valmis pikemalt juurdlemata säärast jama uskuma ja seda edasi jagades võimendama.

Juhtunu on ilmekas näide sellest, kui lihtne on tänapäevases kommunikatsiooniruumis, kus väga suurt osa infost liigutatakse kodanikualgatuse korras interneti suhtluskeskkondades, inimesi üles ärritada. Räägi ükskõik kui rumalat juttu, alati leidub neid, kes konksu alla neelavad ja rumalusest või intriigijanust sulle appi tulevad. Mida suuremaks aga vale paisub, seda usutavam see tundub.

Teoreetiliselt pole enam mingi kunsttükk ükskõik milline avalik debatt nii tuliseks kütta, et see hakkab ühiskonda lõhestama. Ainus vastuabinõu saab sellele olla veel rohkem informatsiooni. Õiget ja usaldusväärset teavet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles