Keskkonnaamet: heina tehes arvesta looma- ja linnupoegadega

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heinateo ajaks on paljudel lindudel ja loomadel sündinud pojad. Seetõttu tuletab keskkonnaamet põllumeestele meelde, et nad heina tehes sellega arvestaksid.
Heinateo ajaks on paljudel lindudel ja loomadel sündinud pojad. Seetõttu tuletab keskkonnaamet põllumeestele meelde, et nad heina tehes sellega arvestaksid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Keskkonnaamet manitseb loomadele talvesööta varuvaid põllumehi olema tähelepanelik ja loodusega arvestama.

Heinateo ajaks on paljudel lindudel ja loomadel sündinud pojad. Seetõttu tuletab keskkonnaamet põllumeestele meelde, et nad heina tehes sellega arvestaksid.

«Niidetavatel aladel pesitseb hulk üha haruldasemaks muutuvaid linnuliike, näiteks rukkirääk, suurkoovitaja ja nurmkana. Majandatavatele heinamaadele satuvad sageli ka metskitse ja halljänese pojad. Põllupidaja peaks olema heinateol ettevaatlik ning soovitavalt niitma maa-ala servast serva või keskelt-lahku-meetodil. Selline tegutsemisviis võimaldab lindudel ja loomadelvähemalt osaliselt masinate eest taanduda ning säästab põllumajandusmaadele eriomast elusloodust,» nentis keskkonnaameti looduskaitse peaspetsialist Tõnu Talvi.

«Kõrvuti hinnaliste loodusmaastikega, metsade ja soodega, on Eestile iseloomulikud traditsioonilised põllumajandus- ja talumaastikud. Elurikkuse hoidmise seisukohalt on väga olulised pool-looduslikud kooslused, niidud, puisniidud ja looduslikud karjamaad, ning nende alade loodusväärtuste hoidmisel on võimalus kaasa aidata igal põllumehel,» sõnas Talvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles