Hooajatöölised võetakse luubi alla

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Maksu- ja tolliamet käib suvekuudel toitlustus- ja teenindusasutustes ning eri suuruses suveüritustel üle Eesti, et vaadata, kas tööandjad on oma hooajatöölised registreerinud.

BNS-i andmeil on maksu- ja tolliameti vaatlused näidanud, et ettevõtjad tavaliselt teavad töötamise registreerimise kohustust ja aitasid sellega näiteks eelmisel aastal rohkem kui 20 000 inimesel esimest korda ametlikku sissetulekut saada.

Hooajatööde puhul on registreerimata inimesi olnud rohkem. «Töö lühiajalisuse tõttu suureneb tööandjal kiusatus suveüritustel töötajat mitte registreerida ja nii jätta ta ilma õiguspärastest sotsiaalsetest tagatistest,» ütles maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja asetäitja Kaido Lemendik pressiteates.

Töötamise registris tuleb kirja panna kõik füüsiliste isikute töötamised, mille puhul tekib Eestis maksukohustus. «Hooajatöölised ei ole siin erand ja meiepoolne eeldus on, et kõik ettevõtjad on oma töötajad registreerinud,» lisas Lemendik.

Näiteks käisid maksu- ja tolliametnikud möödunud nädalavahetusel kontrollimas Pärnus olnud «Grillfesti», kus kontrolliti kokku 160 inimese töötamise registreerimist. Leiti, et registreerimata oli 23 töötajat, ja viga parandati kohapeal ametnike juuresolekul.

Sel aastal on maksu- ja tolliamet teinud üle 9400 päringu töötamise registreerimise kontrollimiseks ja viimases kvartalis oli registreerimata töötajate osakaal 7,2 protsenti. Enim registreerimata töötajaid ehk 760 on tuvastatud ehituses, millele järgneb toidu ja joogi serveerimine 219 töötajaga ning jaekaubandus 182 töötajaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles