Ka passiivne suitsetamine on terviserisk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetaja
Suitsetaja Foto: AFP / Scanpix

Tervise Arengu Instituut (TAI) alustab teavitust, et suurendada inimeste teadlikkust suitsetamise kahjulikest mõjudest. Teavituse esimeses etapis jagatakse infot passiivse suitsetamise ohtudest ning julgustatakse inimesi nõudma endale suitsuvaba keskkonda.

Nagu ütles Tervise Arengu Instituudi tubakavaldkonna ekspert Tiiu Härm, alahindavad nii suitsetajad kui mittesuitsetajad tubakasuitsu kahjulikku mõju kõrvalseisjale. Tema sõnul peavad mittesuitsetajad tubakasuitsu pigem ebameeldivaks kui mürgiseks ning ka suitsetajad pole mittesuitsetajate suhtes küllalt tähelepanelikud. «Mittesuitsetajal võivad aga tubakasuitsuses keskkonnas viibimise tagajärjel tekkida täpselt samad haigused, mis suitsetajal.»

Ekspert lisas, et kui mittesuitsetaja viibib terve päeva samades ruumides suitsetajaga, kes tõmbab paki sigarette päevas, võrdub see talle kuni kaheksa sigareti tegemisega. Passiivse suitsetamise tagajärjel kannatavad kõige rohkem lapsed, kelle organism on kasvamisjärgus ja kel puuduvad loomulikud kaitsemehhanismid tubakasuitsu mürkide vastu.

Turu-uuringute aktsiaseltsi eelmise aasta lõpul tehtud uuringust selgus, et 72 protsenti mittesuitsetajatest oli viimase kuu jooksul kokku puutunud passiivse suitsetamisega, neist 61 protsenti olid sellega kokku puutunud õues ja 47 protsenti suletud ruumis.

Tiiu Härm rõhutas, et rohkem kui 80 protsenti tubakasuitsust on nähtamatu, mistõttu inimene ei märkagi, et ta mürgiseid kemikaale sisse hingab.

TAI tubakavastane teavituskampaania vältab novembrini. Muu hulgas räägitakse ka suitsetamise mõjust tervisele ja alternatiivsete tubakatoodete tarvitamise tagajärgedest. Teavituskampaania hõlmab teleklippe, välireklaame, infotrükiseid ning ametlikku veebilehte www.tubakainfo.ee. Veebilehelt leiab ka infot, kuidas ennast ja teisi passiivse suitsetamise eest kaitsta ning kuidas suitsetamisest loobuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles