Ehe pidu koduõlle ja maasingiga

Rannar Raba
, Sakala vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rannar Raba
Rannar Raba Foto: Marko Saarm / Sakala

​MUL ON ERI aegadel eri riikides olnud võimalus osa saada viitest rahvusvahelistest hansapäevadest. Viljandis algavad täna kuuendad.

 

Mäletan, et täheldasin juba 15 aastat tagasi üliõpilasena Hollandis Zwolles Viljandi noori esindades, et hansaliikumine on üks üpris veider nähtus. Keeruline on seletada, miks sajad või tuhanded inimesed igal suvel ühte Euroopa linna koonduvad ning seal mitmeks päevaks nii väljanägemise kui käitumise poolest iselaadsesse paralleelmaa­ilma hajuvad. See ei ole tänapäevane ega ka ajalooline asi. Kui aus ja otsekohene olla, siis kohati lihtsalt kummaline kitš.

Kõik need sulgedega kübarad, traksidega põlvpüksid, pikad hõlstid ja kirevad rahvarõivad annavad kokku kompoti, mille iseloomustamiseks on raske leida tabavamat paralleeli kui Eurovisiooni lauluvõistlus. Jah, hansa ongi Kesk- ja Ida-Euroopa linnade väike munitsipaal-Eurovisioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles