Lapsevanemad alahindavad elektriga seotud ohte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrikilp.
Elektrikilp. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Elektrilevi tellitud uuringust selgus, et 67 protsenti lastevanematest on suhteliselt muretud oma lapsi ähvardavate elektriohtude suhtes, ent aasta varem oli see näitaja veelgi nadim. Samal ajal hindavad noored ise oma teadmisi elektriohtudest keskmisest kehvemaks.

«Loodetavasti ongi inimesed ennast elektriohtudega paremini kurssi viinud, sest uuringu järgi peab kolmveerand vastanutest oma teadlikkust elektriohtudest kõrgeks,» tutvustas uuringu tulemusi Elektrilevi juhatuse liige Jaanus Tiisvend. Tema sõnul näitab statistika seevastu, et elektriõnnetuste arv eelmisel aastal hoopis kasvas kümnendiku võrra.

Teadmatusest ja hulljulgusest juhtunud õnnetuse näitena tõi Tiisvend eelmise aasta kevadel Raplamaal asetleidnud õnnetuse, kus 16-aastane noormees ronis alajaama katusele ja sai eluohtliku elektrilöögi. «Elektrilöögi saamiseks ei peagi kaableid puudutama, piisab, kui neile lähedale minna,» rõhutas ta.

Uuringust selgus ka, et kuigi suur osa inimesi oli arvamusel, et nad tunnevad elektriohte hästi, tekiks vähemalt poolel elanikkonnast tegelikus ohuolukorras raskusi. 41 protsenti vastanutest ei oska maha langenud pinge all elektriliinist ohutult eemalduda ja 10 protsenti vastanutest teeks seda valesti. Kolmandik vastanutest teadis, et ohutu on pinge all olevast liinist eemalduda hüpates ühel jalal või kaks jalga tihedalt koos.

Tehnilise järelevalve ameti statistika järgi juhtub enamik elektriõnnetusi suvekuudel. 2014. aastal juhtus üle poole õnnetustest vahemikus maist augustini. Elektrilevi korraldab igal kevadel elektriohutuskampaania, milles kutsub vanemaid lastele rääkima elektriohtudest, sest iga elektriõnnetus on piisavate teadmiste korral välditav. Mida ja kuidas rääkida lastele elektriohtudest, leiate Elektrilevi ohutusportaalist elektrilevi.ee/ohutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles