Jüri Lossmanni jooks saab uue ilme ja ränga lõputõusu

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Lossmanni mälestusjooksu start on seni olnud Vabaduse platsil.
Jüri Lossmanni mälestusjooksu start on seni olnud Vabaduse platsil. Foto: Marko Saarm / Sakala

20. juunil algab Viljandi vanalinnast, otse raekoja juurest 25. Jüri Lossmanni mälestusjooks, mis varasemaga võrreldes on muutunud nii palju, et alles on jäänud vaid jooksu nimi.

Korraldajate teatel joostakse tänavu Viljandi vanalinnas, Valuoja orus, lossimägedes ja järve ääres ning kavas on vaid üks distants ehk võisteldakse 6,5 kilomeetri pikkusel rajal. Start antakse raekoja naabruses asuva vana veetorni juures 20. juunil kell 20.

Varasematel aastatel on Eesti kõige edukama maratonijooksja Jüri Lossmanni mälestusjooksu peetud Viljandis juuli keskel ja siis on joostud kolmel erineval distantsil, millest pikim on olnud poolmaraton.

Vahetunud on ka jooksu korraldajad, sest võistluse idee autor ning 24 aastat jooksu peakorraldaja olnud klubi Staier eestvedaja Ants Kuusik otsustas loobuda. Korralduse võttis aga üle klubi Jooksupartner.

«Kui kuulsin talvel, et Jüri Lossmanni mälestusjooksu Viljandi spordikalendris pole, võtsin Ants Kuusikuga ühendust ja sain teada, et tema enam jooksu korraldada ei soovi,» rääkis Jooksupartneri eestvedaja Einar Kaigas. «Mul tekkis kohe mõte, et küsiks jooksukorraldamise endale.» Kokkuleppele ka jõuti.

Uus korraldaja tegi ürituses suured muudatused. Kui varem joosti vastavalt vanuseklassidele kas 4,2, 10,5 või 21,1 kilomeetrit, siis tänavu on kavas vaid üks, 6,5 kilomeetri pikkune jooks. Start on toodud kuu aega varasemaks ning erakordne on ka see, et stardi aeg on laupäeva õhtul. Lisaks on kavas tund aega varem algav lastejooks.

«Viimase paarikümne aastaga on Eestis lisandunud suur hulk kvaliteetseid pool -ja täismaratone ning ma ei näinud poolmaratoni korraldamisel mõtet,» tunnistas Kaigas.  «Mõte oli teha paraja pikkusega jooks ja kepikõnd mis oleks vastuvõetav paljudele. Juunis on õhtud pikalt valged ja sellest ka hiline stardiaeg.»

Trass pandi paika sellisena, et nii viljandlastel kui külalistel oleks hea näha toredaid sportimispaiku, mida Viljandis leidub. Kirsiks tordil on aga Trepimägi, millest üles rühkima peavad osalejad päris jooksu lõpus.

Jooksule saab registreeruda veebilehel http://lossmannijooks.weebly.com, kuid stardinumbri eest tasumine on sel juhul stardipaigas vahetult enne starti. Viljandlased saavad end jooksule kirja panna ja numbri eest eelnevalt tasuda kaupluses VeloMoto.

Jüri Lossmann oli Viljandimaalt Kõo vallast pärit jooksja, kes on esindanud Eestit  olümpiamängude maratonijooksul kaks korda. 1920. aastal Antverpenis sai ta hõbemedali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles