Ekspertkomisjon toetab valitsuse soovi viia läbi haldusreform

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigihalduse ministri kokku kutsutud komisjon kohtub taas juunis.
Riigihalduse ministri kokku kutsutud komisjon kohtub taas juunis. Foto: Siseministeerium

Eile kohtus siseministeeriumis kohaliku halduse reformi ekspertkomisjon, kes toetas üksmeelselt reformi vajalikkust.

«Ma usun, et haldusreformi eesmärgis oleme me ühel nõul – sihiks on võimekad omavalitsused, mis pakuvad heal tasemel avalikke teenuseid ja on asjatundlikult juhitud,» märkis riigihalduse minister Arto Aas. «Otsused, kuidas me tugevate omavalitsusteni jõuame, on meil jätkuvalt arutlusel. Parima lahenduseni jõudmiseks pean väga oluliseks kaasata oma ala eksperte ja võtta aluseks teaduslikke uuringuid.»

Aasa sõnul on kohaliku halduse reform üks osa laiemast riigivalitsemise reformist, kus tuleb selgelt kaaluda kogu riigi toimimist eri tasanditel.

Siseministeeriumi pressiesinõuniku Merje Klopetsi teatel andsid ekspertkomisjoni liikmed  tagasisidet esialgsele ajakavale ja koos arutati küsimusi, millega reformi ettevalmistamisel arvestada: kuidas tagada kohalik demokraatia, hoida kohalikku identiteeti ja milliseid teenuseid oodata omavalitsuselt hariduse, sotsiaalsfääri ja ühistranspordi valdkonnas. Samuti on piirkondade konkurentsivõime tõstmiseks vaja arendada ettevõtluskeskkonda. Komisjon kohtub taas juunis.

Riigihalduse minister Arto Aas moodustas sel nädalal ekspertkomisjoni, kes annab nõu kohaliku omavalitsuse reformi ettevalmistamiseks ja vastava seaduseelnõu koostamiseks. Komisjoni liikmed on pikka aega kohaliku omavalitsuse juhtimise alal tegutsenud ning valdkonda analüüsinud eksperdid ja omavalitsusliitude esindajad.

Komisjoni kuuluvad Jüri Võigemast (Eesti linnade liit), Märt Moll (Eesti maaomavalitsuste liit), Külli Taro (Eesti koostöö kogu), Rivo Noorkõiv (OÜ Geomedia), Veiko Sepp (Tartu ülikool RAKE), Georg Sootla (Tallinna ülikool), Mikk Lõhmus (Tallinna tehnikaülikool, Lääne-Nigula vallavalitsus), Rein Ahas (Tartu ülikool), Airi Mikli (riigikontroll), Mihkel Juhkami (Rakvere linnapea, Lääne-Virumaa omavalitsuste liit), Neeme Suur (riigikogu 12. koosseisu liige), Rait Maruste (riigikogu 12. koosseisu liige), Katrin Pihor (Praxis), Margus Sarapuu (riigikantselei), Kalle Küttis (haridus- ja teadusministeerium), Sulev Liivik (rahandusministeerium), Kaia Sarnet ja Väino Tõemets (siseministeerium).

Klopetsi sõnul võetakse kohaliku omavalitsuse reformi läbiviimiseks hiljemalt järgmise aasta 1. juuliks vastu haldusreformi seadus. Seaduse jõustumise järel viiakse läbi omavalitsuste vastavuse hindamine objektiivsete ja üheselt tõlgendatavate kriteeriumide põhjal. Kriteeriumitele mittevastavad omavalitsused peavad ühinema seaduses toodud tähtajaks. Kui ühinemine ei ole läbi viidud ühe aasta jooksul pärast hindamist, viib ühendamise läbi valitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles