Viljandlased tahavad prügivedaja valikus kaasa rääkida

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügiauto tühjendab prügikasti.
Prügiauto tühjendab prügikasti. Foto: Marko Saarm / Sakala

Eesti omanike keskliidu korraldatud uuringust ilmnes, et 70 protsenti viljandimaalastest ei rahulda praegune jäätmekorraldus, kus jäätmevedaja valib omavalitsus.

Jäätmete kogumist ja vedu puudutavale uuringule vastas ligi 5800 koduomanikku, neist 294 Viljandimaalt.

Omanike keskliidu peasekretäri Kaspar Sadraku sõnul ilmnes uuringust, et koduomanikud sooviksid jäätmevedaja valikus kaasa rääkida.

«Vastanutele valmistavad muret nii tarbijatele pealesurutavad jäigad tüüptingimused kui ka valikuprotsessi läbipaistmatus. Hinna kõrval peeti ülitähtsaks teenuse kvaliteeti,» rääkis Sadrak. Tema sõnul soovivad koduomanikud olla kindlad, et neile pakub jäätmeveoteenust parima teenuse ja hinna suhtega pakkuja.

64 protsenti viljandlastest usub, et tuleksid ilma omavalitsuse sekkumiseta jäätmevedaja valikuga edukalt toime, ülejäänud peavad teadmisi selleks ebapiisavaks.

Küsitluses pakuti välja mõte, et tulevikus võiks omanike keskliit korraldada parima hinna ja kvaliteedi suhte tagamiseks prügiveo ühishankeid. «See leidis väga positiivset vastukaja: enamik vastanutest sooviksid ühishankes teoreetiliselt osaleda,» lausus Sadrak. «Senise jäätmekorralduse juures sellist ühishanget korraldada ei ole võimalik, ent loodame, et tulevikus areneb jäätmekorraldus demokraatlikumaks.»

Viljandlastest 66 protsenti sordivad kodumajapidamises tekkivaid jäätmeid, tuues põhjuseks keskkonnasõbralikkuse. Mitte-sortijad tõid põhjustena välja konteinerite puuduse kodu läheduses ning madala teadlikkuse jäätmete sortimisest. 88 protsenti vastanutest leidsid, et sorditud jäätmete äravedu peaks olema sortimata jäätmete veost odavam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles