Noored asuvad äriideega vanureid abistama

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolme Viljandi põhikooli noored ja mõned Mustamäe humanitaargümnaasiumi õpilased näevad oma ärimudelil potentsiaali ja laia tööpõldu vanurite abistamises. Pildil tulid Saskia Ježov ja Sander Pettai appi eakale Mari Sääsele.
Kolme Viljandi põhikooli noored ja mõned Mustamäe humanitaargümnaasiumi õpilased näevad oma ärimudelil potentsiaali ja laia tööpõldu vanurite abistamises. Pildil tulid Saskia Ježov ja Sander Pettai appi eakale Mari Sääsele. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi noored koos mõne Mustamäe humanitaargümnaasiumi õppuriga noppisid esimese koha Tallinnas noorte sotsiaalsete ettevõtete võistlusel.

Kolme Viljandi kooli noored lõid kolme kuuga ettevõtte Vanora ning loodavad selle suvel õpilasfirmana käivitada. Kaheksandikud otsustasid asuda aitama vanu ja pakkuda tööd noortele inimestele.

Maailma parandamine

Paalalinna koolis õppiva Saskia Ježovi ütlemist mööda pakutakse lahendust kahele probleemile. «Ühelt poolt vähendame noorte tööpuudust ja teisalt parandame vanurite heaolu. Me tahame ehitada silda noorte ja eakate vahele.»

Kesklinna kooli õppur Sander Pettai võrdles sotsiaalses ettevõttes töötamist maailma parandamisega.

«Pärast tööd saab minna väsinult koju magama ja mõelda, et tegid midagi ühiskonna heaks,» ütles ta.

Paalalinna kooli õpilane Karl-Rasmus Rosenberg rääkis, et see ei hakka segama õppetööd, sest abistamas käiakse eelkõige nädalavahetustel ja suvel ning vaid vähesel määral koolipäevaõhtutel.

Küsimusele, kuidas nad raha teenivad ja ettevõtlusele omasele kasumi maksimeerimiseni jõuavad, vastasid nad, et kasum on nende silmis teisejärguline. «Meile on oluline kogemus,» ütles Pettai.

Nad kavatsevad pakkuma hakata kõiksugu teenuseid, alustades küttepuude tuppa kandmisest ja muruniitmisest ning lõpetades sünnipäevade ja kokkutulekute korraldamisega. Asja värskusest annab aimu ka see, et hinnakirigi pole veel kindel. Noored lubasid, et nende pakkumine on turuhinnast soodsam.

Särasilmsus ja ärilõuna

Noored kiitsid HERO programmi ja võistlust, mille olid algatanud Suurbritannia suursaatkond ning haridus- ja teadusministeerium.

Ministeeriumi üldhariduse peaeksperdi Kersti Kivirüüdi sõnul kerkisid Viljandi noored juba esmakohtumisel esile keskmisest suurema entusiasmi, koostöömeelsuse ja särasilmsusega. «See oli kindlasti üks edu pant,» ütles ta. «Mulle meeldis väga, kuidas Viljandi ja Mustamäe humanitaargümnaasiumi tiim asjatundlikult projekti kulgemise tagasilööke analüüsis ning neist õpikogemust leidis.»

Kivirüüt leidis, et võidule aitas kaasa ka see, et Vanora ei olnud pelgalt projekt projekti pärast, vaid noored olid leidnud jätkusuutliku äriidee.

Briti suursaatkonna avalike suhete nõuniku Krislin Aedla selgitust mööda valiti sotsiaalsete ettevõtete loomine teemaks seepärast, et panna noori koos arutama ühiskonna vajaduste ja probleemide üle ning ühiselt neile ka lahendusi otsida. Seejuures on oluline saada ettevõtluses oskusi ja kogemusi.

Lisaks sellele, et noori pärjati HERO 2015 tiitliga, said nad Briti suursaadiku Chris Holtbylt isikliku kutse ärilõunale.

Aedla märkis, et lisaks meeskonnale saavad kutse koos noortega lõunale ka projekti seisukohalt kaalukad kontaktisikud, kes noori oma kogemusest nõustada saavad.

Noori juhendas sihtasutuse Viljandi Hariduse Arengufond juhataja Urmo Reitav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles