Kriisireguleerimismeeskonna juht: politseil oli palju abilisi

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi vallas Kibekülas otsiti kuueaastast poissi.
Viljandi vallas Kibekülas otsiti kuueaastast poissi. Foto: Elmo Riig

Lõuna prefektuuri kriisireguleerimismeeskonna juhi Ottomar Virgi hinnangul sujusid kuueaastase poisi otsingud läinud ööl nii, nagu peab. Ta tänas kõiki inimesi ja instantse, kes politseile appi tulid.

«Eilne juhtum oli proovikiviks. Oli laupäeva õhtu ja see tähendas, et politsei pidi pingutama, et koondada kohapeale suur ressurss. Aga sellistel puhkudel politsei pingutabki ja töötunde ei loe,» rääkis ta.

Abilistest rääkides märkis Virk, et neid oli rohkemgi, kui meedias juba ära märgitud Kaitseliit ja vabatahtlikud otsijad. Näiteks oli Ämari lennubaas valmis vajaduse korral sündmuskohale ühe lisakopteri saatma ning ohvriabi töötajad pakkusid kadunud lapse perele tuge.

Ühtlasi selgitas Ottomar Virk, miks ei lubanud politsei vabatahtlikke metsa kohe, kui nood selleks valmisolekut avaldasid. Lühidalt öeldes tehti seda selleks, et ei juhtuks see, mis taolistel puhkudel läbimõtlematult tegutsedes ähvardab – et päästjatest saavad päästetavad.

«Otsingute puhul on inimeste ohutus alati väga tähtis,» ütles ta. «Eesmärk on leida kadunud inimene kiiresti üles, aga enne, kui metsa minna, tuleb oma tegevust planeerida.»

Virk tõi välja, et muu hulgas võib läbimõtlematu tegutsemine nullida kopteri töö, sest see otsib inimest infrapunakaamera abil. Seepärast on vajalik enne läbi rääkida, millises piirkonnas teeb otsinguid kopter ja kus otsivad teised inimesed.

Nüüdseks on selgunud, et kuueaastane poiss läks eile kaduma mõnevõrra varem, kui esialgu arvati. Perekonnal kadus lapsega kontakt kella 14 paiku, misjärel püüdsid nad esimesed kolm tundi teda ise leida ja kui see ei õnnestunud, võeti ühendust politseiga.

Ottomar Virk toonitas, et kui tekib kahtlus, et laps, eakas inimene või keegi teine on kadunud, tuleks politseiga kohe ühendust võtta. Nii saavad korrakaitsjad oma tegevust varem planeerima hakata.

«Politseile helistamist ei pea kindlasti häbenema. Kui inimene välja ilmub, ei ole politseinikel raske tagasi sõita,» lausus ta. Ta märkis, et praegu, mil lähenemas on seente ja marjade korjamise aeg, on niisugune õpetus eriti tarvilik meelde jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles