Viljandi ütleb Viljandi liitumisettepanekule ei

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi raekoda asub Viljandi vallamajast mõnesaja meetri kaugusel. Üheks omavalitsuseks kaks Viljandit aga ei saa.
Viljandi raekoda asub Viljandi vallamajast mõnesaja meetri kaugusel. Üheks omavalitsuseks kaks Viljandit aga ei saa. Foto: Peeter Kümmel

Viljandi linn kavatseb mai lõpul vastata eitavalt Viljandi valla tehtud liitumisettepanekule, mis tähendab, et veebruaris võetud kolme kuu pikkune mõttepaus ei muutnud linnajuhtide seisukohta.

Alles paar aastat tagasi tekkinud vald tegi jaanuaris ühinemisettepaneku peaaegu poolele maakonnale. Lisaks linnale kutsuti ühinema veel Tarvastu, Kõpu ja Kolga-Jaani vald.

Kui Tarvastu ja Kõpu vastasid üsna kiirelt jaatavalt, siis linnavolikogu liikmed kogunesid juba veebruari lõpul istungile teadmises, et arutusele tuleb eitava vastusega eelnõu. Toona siiski otsust ei langetatud, vaid paluti vallalt otsuse langetamiseks lisaaega.

Nüüd on aeg täis ning 28. mail kogunevale volikogule on taas esitatud eitava sisuga eelnõu. Kui eelnõu muutmata kujul vastu võetakse, soovivad linna saadikud ühinemisteema juurde naasta pärast riigi haldusreformi põhimõtete kinnitamist. Seniks tehakse vallale ettepanek jätkata lihtsalt koostööd.

Veebruaris selgitas nüüdseks juba oma kohalt taandatud linnavolikogu esimees Randel Länts, et nurjumise taga on vallajuhtide tegevus. «Pidasime nendega juba tükk aega sel teemal dialoogi ja eeldasime, et ka ametlikud läbirääkimised algavad meie kahe vahel. See, et nad otsustasid protsessi kaasata veel kolm valda, tuli üllatusena ning keeras pildi pea peale. Kui selline ühinemine tõepoolest teoks saaks, tekiks üsna imelik omavalitsus, mis lõhuks terve maakonna haldusloogika. Me ei näe põhjust selle üle läbirääkimiseks aega ja energiat kulutada,» selgitas ta veebruari lõpul.

Viljandi vallavanem Ene Saar leidis toona, et on väga kahetsusväärne, kui linn plaanile selja keerab. Samas kinnitas ta, et protsess ei jookse automaatselt ummikusse ning suure tõenäosusega alustatakse tagasilöökidest hoolimata Tarvastu ja Kõpuga läbirääkimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles