Spordiürituste tarvis on koostatud arstiabi korraldamise juhend

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Sotsiaalministeeriumi, Eesti olümpiakomitee ja spordimeditsiini klastri SportEST koostöös on valminud Eesti liikumis- ja spordiürituste korraldajatele ning meditsiiniteenistuse juhtidele mõeldud soovituslik abivahend, et pöörata tähelepanu osalejate meditsiinilisele teenindamisele ürituse ettevalmistusel, ürituse ajal ja pärast üritust.

Olümpiakomintee liikumisharrastuse juhi Peeter Lusmägi sõnul on liikumis- ja spordiürituste ning ühes sellega ka neil osalevate inimeste arv Eestis aasta-aastalt kasvanud. «Paraku aga suureneb üritustel osalejate arvu kasvades ka turvarisk ning meditsiinilist sekkumist vajavate juhtumite arv,» ütles Lusmägi.

Mehe sõnul kaasati juhendi koostamisse nii meedikud kui spordiürituste korraldajad ning see annab kindluse, et valminud juhend võiks saada ükskõik kui suure või väikese osalejate arvuga spordiürituse korraldaja praktiliseks soovituslikuks töövahendiks, et tagada osalejate meditsiiniline turvalisuse parimal võimalikul viisil.

Juhendist saab ürituse korraldaja näiteks osalejate arvu vahemiku, koha, ilmastikutingimuste, pealtvaatajate arvu, raskendavate tingimuste ja muu järgi kokku pandud parimad soovitused, kuidas korraldada meditsiiniliselt turvaline üritus: milline võiks olla info liikumine, millise kompetentsusega kui palju meditsiinipersonali peaks olema ning mis vahendeid peaks varuma. Juhend on jaotatud nelja etappi: mida teha üritust planeerides, vahetult enne üritust, ürituse ajal ning pärast üritust.

Lisaks on spordiürituste korraldajad parimate praktikate saamiseks kutsutud tasuta konverentsile «Kuidas korraldada meditsiiniturvalist spordiüritust?», kus tutvustatakse juhendit, antakse nõuandeid info liikumise, meditsiinilise teenistuse ja esmaabi korraldamise osas. Konvrentsil astuvad üles dr Kaspar Rõivassepp ja mittetulundusühingu Spordiürituste Korraldamise Klubi juht Mati Lilliallik. Konverents peetakse 15. juunil kella 17.30–19.30 sotsiaalministeeriumis. Vajalik on varasem registreerimine. Ajakava, lisainfo ja registreerimine www.sport.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles