Noorte jalgratturite huvi juhiloa vastu on kasin

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgratturi juhiluba on kohustuslik kõigile 10–15-aastastele sõiduteel sõitvatele lastele. Pilt on illustratiivne.
Jalgratturi juhiluba on kohustuslik kõigile 10–15-aastastele sõiduteel sõitvatele lastele. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Jalgratturi juhiluba on kohustuslik kõigile 10–15-aastastele sõiduteel sõitvatele lastele. Tasuta eksameid saab sooritada maanteeameti teenindusbüroodes.

«Kuigi liiklusseaduse kohaselt on juhiluba jalgrattaga sõitmiseks  nõutav kõikidel 10-15-aastastel liikluses osalevatel jalgratturitel, väljastati see eelmisel aastal vaid 37 protsendile 10-aastaseks saanud lastest,» nentis maanteeameti ennetustöö osakonna peaspetsialist Christina Vallimäe.

Kõnniteel tohib laps sõita kuni 13. eluaastani, hiljem peaks ta kasutama kergliiklus- või sõiduteed. Õuealal liigeldes juhiluba tarvis ei ole.

Vallimäe sõnul on juhiloa taotlemine õppetöö, mille käigus saab laps liiklusteadmised ja vajalikud oskused ohutuks tegutsemiseks, kuna kõik liiklusmärgid kehtivad ka jalgratturitele.

Jalgratturi juhiloa saamiseks tuleb sooritada nii teooria- kui sõidueksam. Teooriaeksami küsimused on liiklusolukorra hindamise, ohu tajumise, selle ennetamise ning ohutu ja teisi liiklejaid arvestava sõidustiili arendamise kohta.

Eksam koosneb 15 valikvastustega küsimusest, millest eksami sooritamiseks tuleb õigesti vastata vähemalt 13-le. Sõidueksamile pääseb vaid teooriaeksami edukalt teinud jalgrattur ja see koosneb erinevatest sõiduharjutustest, mille käigus kontrollitakse ratturi oskusi slaalomrajal, ümberpõikamist takistustest, pidurdamist, kaheksa sooritamist ning liiklusreeglite tundmist ja teiste liiklejatega arvestamist.

Paljudel lastel on võimalik jalgratturi koolitus läbida ja eksameid sooritada oma koolis. Et kõigil seda võimalust siiski pole, võib last liikluses osalemiseks ja jalgratturi eksamiks ette valmistada ka lapsevanem, huvi- või autokool.

Jalgratturi juhiloa väljastamiseks on eksamineerimisõigus nii tava- kui huvikoolidel ja politseiprefektuuridel, autokoolidel ning maanteeametil. Maanteeameti teenindusbürood võtavad eksameid vastu üle Eesti. Eksamile registreerimine on internetis aadressil https://broneering.mnt.ee. Nii eksamid kui juhiloa väljastamine on tasuta.

Eksamile tuleb kaasa võtta kiiver, üks värvifoto, isikut tõendav pildiga dokument ja lapsevanema või hooldaja allkirjaga taotlus. Eksamil võib kasutada isiklikku jalgratast, kui see vastab liiklusseaduse nõuetele. Kui oma jalgratast kaasas ei ole, saab valida sobiva suurusega jalgratta maanteeameti büroost. Kõikidele edukalt eksami sooritanud lastele väljastatakse maanteeameti teenindusbüroos jalgratturi juhiluba.

Juhiluba on soovitav lapsel alati kaasas kanda, sest selle olemasolu 10–15-aastastel sõiduteel sõitvatel lastel kontrollib politsei pisteliselt.

Et valdav enamik rattaloa kohustuslastest ei ole oma ea tõttu süüvõimelised, järgneb lubade puudumisele vestlus nii lapse kui vanemaga, milles rõhutatakse juhiloa saamisele eelneva koolituse ja ohutu liiklemise tähtsust.

Liiklusreeglite, jalgratta juhiloa ning vajalike eksamite kohta saab lisainfot liikluskasvatuse kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles