Kilpkonn elas aasta omapäi õues

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvel rohtu ja muud rohelist nosides saab Vahemere kilpkonn Eesti oludes kenasti hakkama.
Suvel rohtu ja muud rohelist nosides saab Vahemere kilpkonn Eesti oludes kenasti hakkama. Foto: Marko Saarm / Sakala

Läinud nädalal kirjutas Sakala Munsi ja Sürgavere küla piiril Kurve talus niiduki alt leitud kilpkonnast. Nüüdseks on selgunud, et loomake oli Eesti karmides oludes terve aasta vapralt vastu pidanud.

Facebookis ilmunud kuulutuse ja Sakala leheloo abiga leiti Kurve talu peremehe Sivar Mänduli sõnutsi üles kilpkonna endised omanikud. See oli pere, kes oli talus varem üürilisena elanud. 

«Kilpkonn oli neil läinud kevadel kaduma jäänud ja mõni aeg hiljem, mullu juunis kolisid nad siit minema,» rääkis Mändul. 

Ainuke hing talus

Tallinna loomaaia teadussekretär Tiit Maran, kes talle lähetatud pildi põhjal tuvastas, et tegemist on Vahemere kilpkonnaga, ütles, et suvel ei tohiks selle liigi esindajal õues hakkama saamisega raskusi olla, aga talveks läks ta tõenäoliselt kuhugi peitu ning oli talveunes. 

«Talv oli ju õnneks imepehme, seega on mõistetav, kuidas ta selle üle elas,» lausus Tiit Maran. «Eesti kodudes seda liiki väga palju ei ole, seega ma tema bioloogiat väga täpselt ei tea, aga Kesk-Aasia kilpkonnad kaevuvad talveks maasse ning elavad kenasti üle ka 

20–30  pakasekraadi. Kevadel tulevad nad üles ja alustavad oma tavapärast elu. Oletan, et sellele lähedase liigina käitub Vahemere kilpkonn sarnaselt.» 

Marani sõnutsi on kilpkonnad kõigusoojased ning jaheduse saabudes muutuvad nad uimaseks, nende elutegevus aeglustub ja energiavajadus muutub minimaalseks. Soojema ilma naastes asuvad nad taas vilkamalt tegutsema. Väga palju toitu ei vaja kilpkonnad Marani kinnitusel ka suvel, enamasti söövad nad rohtseid taimi. Nimetatud isendit pidas ta suuruse järgi üsna nooreks. 

Väga popp loomake

Sivar Mändul rääkis, et kahjuks ei tahtnud endised omanikud leitud kilpkonna tagasi võtta. «Nad ütlesid, et neil oli olnud varem kaks samasugust kilpkonna. Kui üks kaduma läks, muutunud allesjäänu kurvaks ning nii andsid nad ka teise ära ega tahtnud ülesleitut enam tagasi,» jutustas ta. 

Nõnda pani Kurve talu praegune perenaine ja Sivar Mänduli elukaaslane Kaidi Salong Facebooki kuulutuse, kus teatas, et annab heasse kodusse ära kilpkonna. «Paari minuti jooksul tuli postkasti rohkem kui kümme soovikirja, seega kustutasin kähku kuulutuse ning lubasin loomakese esimesena soovi lähetanule. Ta lubas looma eest väga hästi hoolitseda,» rääkis Salong. 

Nii jõudiski populaarne tegelane Suure-Jaani lähistele noore pere juurde, kus sirgub kaks väikest last.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles