Räämas karjalaudast sai efektne koolimaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viljandi kutseõppekeskusel sai valmis Vana-Võidu mõisa endistest karjalautadest ümber ehitatud korpus, kuhu kolivad üldaineklassid, kokalabor, õppeköögid, pagaritöökoda, söökla, valla raamatukogu ja kooli administratsioon.

Uues osas on pinda 2600 ruutmeetrit. Kutseõppekeskuse direktor Tarmo Loodus nentis, et korpuse valmimisega on nüüd peaaegu kõik õpilased koos ühe katuse all ja tänapäevastes klassiruumides.

«Need hooned annavad täiesti uue õpikeskkonna,» oli Loodus rahul. «Head tingimused toovad ka head tulemused.»

1837. aastal valminud karjalaudast säilis kolmveerand ning samast ajast võivad pärit olla ka need raud- ja puittalad, mida õnnestus ehituse käigus säilitada. Vanast osast on säilinud ka palju ilusat maakiviseina ja mõned tellistest laotud osad.

Omad ehitasid

«Veerand kastellist läks kaduma väga proosalisel põhjusel: ehitushinnad tõusid liiga kõrgele ja ka haridusministeerium vaatas kahtleva pilguga, et kas Vana-Võidusse jätkub nii palju õpilasi,» rääkis Tarmo Loodus. «Mul on hea meel, et ministeerium on enamikku meie plaanidest siiski aktsepteerinud. Raha tuleb siis, kui on õppijaid. Kunagi arvati, et 2016. aastale läheme vastu 500 õpilasega. Tegelikult jääb õpilaste arv natuke alla tuhande.»

Ehitus läks maksma 2,2 miljonit eurot, millele tuleb lisada miljon sisustuse eest. Raha tuli Euroopa Liidust, Euroopa regionaalarengu fondist ja Eesti riigilt.

«Ehitasid meie kandi ehitajad Silindia, Õhumeister, Electrum, Nano ja Incognito ning tegid suurepärast tööd,» lisas kutseõppekeskuse haldusjuht Mati Valli. «Nii et see kõik on Viljandi kandi meeste kätetöö. Lepingu sõlmisime möödunud aasta 15. mail ja ehitaja andis selle meile üle 8. mail, nii et ehituseks kulus nädal alla aasta.»

Hoone arhitekt on Joonas Sarapuu, projekt valmis osaühingute Innopolis Insenerid ja Tork Arhitektid koostöös.

Ootamatusi oli

Silindia projektijuht Peeter Kilk möönis, et nii vanade majade taastamisel on ootamatused möödapääsmatud.

«Vanad puitosad lasksime soodapritsiga puhtaks ja nende taastamine läks näiteks üsna kulukaks,» kõneles Kilk. «Aga tulemus sai hea. Isegi arhitekt kiitis! Ega väljastpoolt olnudki ühtki meest ehitamas. Meil oli suund selline, et saaks Viljandi enda jõududega hakkama.»

Muinsuskaitse vaneminspektori Anne Kivi hinnangul on maja üldmulje päris efektne. «Ehituse käigus olid mõned vaidlused küll üsna tulised,» tõdes ta. «Kes kunagist vana lagunenud ja minevikku vajuvat karjakastelli hoonet näinud pole, ei kujuta ette, mis siin tehtud on. Kes aga vana mäletavad, on muidugi suuresti üllatunud.»

Kuigi uus osa avatakse ametlikult alles järgmise õppeaasta hakul, on vast valminud ruumides juba esimesed õpilased sees, sest kool peab varsti ehitajale üle andma kaks möödunud sajandi seitsmekümnendate aastate hakul mõisahoonele ehitatud tiiba, mis maha lõhutakse. Lammutamise kallale ei saanud asuda enne, kui uus ehitus valmis.

«Vana-Võidu mõis saab lõpuks sellise ilme, nagu teda kolmekümnendate aastate lõpust mäletatakse,» lubas koolijuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles