Ööeelne õhtu toob muuseumidesse pillimängu ja sussisahistamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanas veetornis avatakse reedel näitus ehtekunstnik Marita Lumi näitus.
Vanas veetornis avatakse reedel näitus ehtekunstnik Marita Lumi näitus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kord aastas laupäevasel maiõhtul on muuseumide uksed avatud tavapärasest kauem, et tähistada üle-euroopalist muuseumiööd. Tänavuse muuseumiöö teema on «Öös on muusikat».

16. mail kella 18-st on tasuta külastamiseks avatud Viljandi muuseum, vana veetorn, Kondase keskus, Enn Põldroosi eramuuseum ning kesklinnast veidi eemal, Tartu tänav 80-b asuv Paul Firnhaberi kodugalerii-muuseum. Muuseumiöö külalised näevad põnevaid näitusi ning peaaegu igas paigas kõlab muusika.

Viljandi muuseum pakub vaatamiseks väljapanekut keskaegsetest rõivastest ja nende lisanditest ning püsinäitust Viljandimaa ajaloost. Kell 18 musitseerivad muuseumis kultuuriakadeemia koolimuusikud, kell

20 ansambel PuuLuup ning kell 21.30 kultuuriakadeemia pärimusmuusikud.

Kondase keskuses algab kell 18 ringkäik vastavatud prantsuse autsaiderkunsti väljapanekul koos kuraator Gregor Tauliga, kes eksponeeritud töid publikule seletab.

Õhtu jätkub sussisahistamisega Kondase keskuse aias. Koostöös pärimusmuusika aidaga jõuavad keskuse aeda pilli mängima parimad pillimehed maalt ja linnast ning kõigil on võimalik ehedalt tantsida, unustuseni keerekda ja teiste tantsijatega kokku saada.

Alates kella 18 on külastamiseks avatud Kondase keskuse kõrval asuv Enn Põldroosi eramuuseum, kus on võimalik tutvuda Enn Põldroosi töödega, mis on valdavalt tema hilisemast loomingust.

Vanas veetornis näeb uut väljapanekut, kus eksponeeritakse vaateid vanale Viljandile läbi lennukiakna. Veetorni lugu tutvustab veetorni ehitamist ja vaatetorniks kujundamise teekonda. Kell 20 räägib seal Viljandist ja viljandlastest ajaloolane Heiki Raudla. Kell 21 jätkub õhtu kontserdiga veetorni kõige kõrgemal korrusel, musitseerib trio Annika Mändmaa, Eva Väljaots, Johannes Ahun. Kõlab taevalike sfääride muusika. Tunni jagu vältava kontserdi lõppedes saab sõna kirjanik Paavo Matsin, kes vestab Viljandi kirjanikest ja muuseumidest.

Vanalinnast veidi eemal ootab külalisi Viljandisse elama asunud ameeriklasest kultuuriloolase Paul Firnhaberi kodugalerii-muuseum Imagi. Tema erakogu on aardelaegas täis kaugete rahvaste taieseid ja rituaalesemeid. Kodugaleriis on võimalik vaadata tema elutöö põhjal koostatud näitust maailma koopakunstist. Kell 22 algab galeriis kontsert klavessiinil, musitseerivad Marge Loik ja sõbrad.

Viljandi muuseumide ja galeriide ukse on muuseumiööl avatud vähemalt kella 23-ni või seni, kuni huvilisi jätkub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles