Joobes juhid annavad kohtule poole tööst

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raskes joobes juhte suudab politsei teedelt tabada nii palju, et see moodustab poole kohtu töömahust.
Raskes joobes juhte suudab politsei teedelt tabada nii palju, et see moodustab poole kohtu töömahust. Foto: Elmo Riig / Sakala

Alates märtsi algusest on Viljandi kohtumaja kohtunikud teinud 36 kriminaalasja otsust ning täpselt pooled neist on n.-ö. kriminaalses joobes tabatud juhid. Karistusi on neile määratud 600eurostest trahvidest kuni tingimisi vangistusteni.

18 otsuse põhjal tehtud statistika näitab, et joobnuna istuvad rooli pigem mehed, sest naisi oli karistatute seas vaid kaks. Kõige vanem karistada saanud mees viimase pooleteist kuu jooksul oli 63-aastane ning kõige noorem 20-aastane.

Joobes juhid on kohtutele palju tööd andnud juba mitu aastat, alates sellest ajast kui üle 1,5 promilline joove muudeti kriminaalkorras karistatavaks. Mulle suvel tunnistas Tartu maakohtu Viljandi kohtumaja juht ja kohtunik Toomas Lillsaar, et karistusseadustiku paragrahv 424 ehk mootorsõiduki juhtimine joobesseisundis on kohtunike töös kogu aeg tuntav ja nähtav. «Tõenäoliselt on see kogu Eestis kõige levinum kuriteoliik,» arvas kohtunik.

Juriidiliselt kõige karmim karistus, mis viimase pooleteist kuu jooksul määrati, oli 5 kuud tingimisi vangistust, kahe aasta pikkuse katseajaga. See määrati Karksi-Nuiast purjus peaga tabatud autojuhile, kellele see rikkumine oli liikluses aasta jooksul juba kolmas. Politsei oli meest liiklusseaduse rikkumiselt tabanud mullu 28. mail ja 24. oktoobril. Tänavu 8. märtsil saadi ta raskes joobes kätte Karksi-Nuiast.

Kolm päeva veetis see mees märtsi algul ka trellide taga. Juhiluba temalt ära võtta ei saanud, sest see tuli tal loovutada juba eelnevate rikkumiste eest.

Rahaliselt kõige karmimad karistused ulatusid 2000 euroni. Sellise karistusega kaasnes veel juhiloa äravõtmine viieks kuuks. Samas oli ka 600 euro suuruseid karistusi, millega juhiloa äravõtmist ei kaasnenud. Kõigi karistustega kaasneb ka ligi 600 euro suuruse kohtukulu tasumise kohustus.

Joobes juhte on politseinikud sel aastal tabanud igal kellaajal. Kõige rohkem on neid olnud hilisõhtusel või suisa öisel ajal. Aga purjus autojuhte on liiklusest kõrvaldatud ka kell 8 ajal hommikul või kella kahe ajal päeval. Mitte kõiki ei tabatud autoroolis. Üks mees juhtis mopeedi ja üks ATV-d. Et tegu on samuti mootorsõidukiga, siis karistati neid täpselt samamoodi kui autojuhte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles