Vaimselt haige mees püüab veebis lastega tutvust sobitada

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühes Eesti väikelinnas elav vaimselt haige mees otsib internetis kontakte ja tahab veebisuhteid luua alaealistega.
Ühes Eesti väikelinnas elav vaimselt haige mees otsib internetis kontakte ja tahab veebisuhteid luua alaealistega. Foto: Toomas Huik

Politseinikud käisid nädalapäevad tagasi ühe vaimselt haige mehe juures, kes juba aastaid üritab arvuti teel luua kontakte nii täis- kui alaealistega ning meelitada neid kohtuma.

Paar nädalat tagasi jõudsid mehe kirjad ühe Viljandimaa põhikooli õpilasteni ja lapsevanemad, kes kirjadele peale sattusid, tegid loo avalikuks. Et asi puudutab alaealisi ja vaimselt haigeks tunnistatud inimest, siis ühtki nime või viidet asjasse segatud inimeste ja nende asupaiga kohta Sakala ei anna.

Teada on, et kõnealune keskealine mees on interneti kaudu võõraste inimestega kontakti otsinud juba kümmekond aastat ning veebis surfates leiab tema kohta kümneid hoiatavaid postitusi. Mõne inimese väidete järgi läheb mees oma kirjades kiiresti perversseks ja teeb neis seksuaalse sisuga lähenemiskatseid. Enamasti piirdub tema suhtlemine aga segaseid lauseid ja mõtteid täis kirjade saatmisega.

Mõni aeg tagasi hakkas mehelt kirju saama paar Viljandimaa väikese kooli õpilast. Esmalt sai ta lapsed Facebookis oma sõprade nimekirja ja üsna pea jõudis nende suhtlus nii kaugele, et mees hakkas otsima võimalust lastega kohtumiseks ja uurima, millal nood on üksi kodus. Kirjade sisu oli täiskasvanute meelest selge ja loogiline ning tundus seetõttu eriti hirmutav.

Info sellest jõudis politseisse ning mehele tehti kodukülastus. Tegemist on isikuga, kes on politseile varasemast teada ja kelle kodus käimine on muutunud politsei jaoks lausa regulaarseks tegevuseks.

«Arusaadavalt on sellised noortega peetud kirjavestlused absoluutselt ebasobivad ning olukorda ei leevenda ka teadmine, et tegu on vaimselt haige inimesega, kelle tegudes pole tänase teadmise juures reaalset tahtlust oma vestluspartneritega kohtumiseks või nende ärakasutamiseks tuvastatud,» vahendas politsei pressiesindaja Kerly Peitel.

Politsei on sulgenud tema kasutajakontosid erinevates suhtlusportaalides ning keelanud arvuti kasutamise, kuid aeg-ajalt alustab ta taas oma tegevust. Politsei andmetel reaalset ohtu ta endast ei kujuta, kuid mehe ebasobival tegevusel hoitakse jätkuvalt silm peal.

Tema teod internetis on sellised, et need pole seadusega keelatud. «Kuid see ei tähenda, et nendest mööda saaks vaadata,« lisas Peitel. Politsei soovitab rääkida ja selgitada lastele, kuidas ja kellega tohiks internetis suhelda, et vältida nende ohtu sattumist. Ebameeldivatest veebituttavatest peaksid lapsed ja vanemad omavahel rääkima, nad tuleks suhtlusringist eemaldada ning juhtunust teatada veebikonstaablitele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles