Kõik need 111 lisapäeva

Marianne Mikko
, riigikogu liige, Sotsiaaldemokraatlik Erakond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marianne Mikko
Marianne Mikko Foto: Riigikogu kantselei

21. APRILLIL OLI Eestis tulipunktis meie karjuvalt suur sooline palgalõhe ja seda juba viiendat aastat järjest. Ka Euroopa Liidus tähistati tänavu viiendat korda võrdse palga päeva, aga seda juba kaks kuud tagasi – aprilli asemel veebruaris.

21. aprill oli aasta 111. päev. Võrdse palga päev näitab lisatööpäevade arvu, mis naistel tuleks sel aastal teha, et saada meeste eelmise aasta sissetulekutega võrdne palk. Eesti naine rügab keskmiselt 111 päeva lisaks, et välja teenida Eesti mehe aastapalk.

PRAEGU ON EUROLIIDUS sooline palgalõhe 16 protsenti. See näitaja ei kätke erinevusi naiste ja meeste hariduses, töökogemuses, tööaja kestuses ega ka töökohtades. Kui Euroopa Komisjoni analüüs arvestaks ka nende teguritega, oleks võimalik seletada umbes poolt palgalõhe suurusest. Selgitamata soolise palgalõhe üks põhjus on naiste diskrimineerimine tööturul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles