Euroopa noortenädalal ärkab raamatukogu ellu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis

Sel nädalal tähistatakse Eestis seitsmendat korda Euroopa noortenädalat, et edendada ja tõsta esile noorte aktiivset osalust töö- ja ühiskonnaelus. Viljandis on kavas tegevused eelkõige 12–15-aastastele koolinoortele.

Kolmapäeval peetakse Viljandis esimene põhikooliõpilastele mõeldud Euroopa parlamendi simulatsioonimäng. Seni on mängu korraldatud gümnaasiuminoortele, kuid sel korral on Viljandi gümnaasiumi abituriendid otsustanud ise teha interaktiivse simulatsiooni linna kaheksanda ja üheksanda klassi õpilastele. Mängus jäljendatakse Euroopa Parlamendi tööd ning põhitegevus käib viies komisjonis. Gümnasistid on ette valmistanud komisjonid ja teemad, milleks on näiteks alkoholi- ja tubakatoodete kuritarvitamisest põhjustatud kahju vähendamine, noorte valimisea langetamine, noorte tööpuudus ning Ukraina ja Euroopa Liidu vahelised suhted.

Mäng algab Viljandi gümnaasiumis kell 8.15 töö tutvustamisega, sellele järgnevad arutelud ja hääletused komisjonides ning kell 13.30 algab ühine täiskogu istung, millel võetakse vastu resolutsioonid ja otsused, mille on teinud noored ise. Osalema on oodata rohkem kui 60 Viljandi põhikooliõpilast.

Neljapäeval, 7. mail korraldatakse Viljandi Jakobsoni, Paalalinna ja Kesklinna kooli viiendate ja kuuendate klasside õpilastele «Elav raamatukogu». See on põnev meetod, mis võimaldab noortel seista vastakuti oma eelarvamustega. Pabertrükiste asemel saab teatud ajaks laenata hoopis rääkiva raamatu: inimese ehk elava raamatu. Elava raamatukogu raamatud on erinevate elualade ja elukutsete esindajaid, erinevate rahvuste ja vähemuste esindajaid ning teised.

Euroopa noortenädala tegevusi korraldab Viljandi hariduse arengufond koostöös Archimedes noorteagentuuriga. Viljandi hariduse arengufondi missioon on aidata uuenduslike ideedega ja tegevuste toetamise kaudu kaasa iga õpilase andekuse arengule, olles Viljandi koolidele tugev ja usaldusväärne partner.

Täiendav info Euroopa noortenädala ettevõtmistest Eestis on veebilehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles