Tänassilmas aetakse paadid jõele

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotomeenutus 2014. aasta paadisprindi stardist.
Fotomeenutus 2014. aasta paadisprindi stardist. Foto: Spordikanal

Tänassilma jõel Surva sillal lükatakse laupäeval vette ligi 70 süsta, kanuud ning kummi- ja aerupaati, mis südapäeval asuvad võistlema kolmandal Tänassilma paadisprindil.

«17-kilomeetrine distants ei tundu esmapilgul küll sprindina, aga selline nimi sai valitud seetõttu, et teiste Eesti paadivõistlustega võrreldes on see lühike sõit,» selgitas üks võistluse korraldajaid Madis Birnbaum.

Sõit algab kell 12 Kalmetul Surva sillal ning lõpeb Oiu sadamas. Tõenäoliselt sõidab võitja distantsi läbi kahe tunniga ning viimased kummipaadid jõuavad kohale pisut vähem kui tund aega hiljem. «Vesi on praegu kõrge ning vool aitab hästi edasi,» andis Birnbaum teada jõe seisu kohta.

Start antakse sillalt nii, et kõigepealt stardivad kõige aeglasemad paadid ehk vabaklassis võistlevad kummipaadid, aerupaadid ja veesõidukid, mis pole mõeldud sportimiseks. Seejärel lähevad pooleminutiliste vahedega teele kanuud ja süstad. «Oleme sisse arvestanud möödasõidud, mis stardis tulevad, kui kiiremad alused veele saavad,» selgitas Birnbaum. «Need momendid teevad stardi põnevaks.»

Sõidu jooksul tuleb ühe korra paadid ka veest välja tõsta, et need üle Tänassilma kunagise poe taga oleva purde tõsta. «Seal on meil selleks abilised olemas,» lisas korraldaja.

Birnbaumi seletust mööda on paadisprint ühtaegu nii võistlus kui mõnus viis seltskonnaga lõbusalt aega viita. Esimeses otsas sõitvad mehed on sportlased, kes tavaliselt jagavad esimesi kohti minutiliste vahedega. Näiteks mullu püstitas meeste ühesüsta võitja Ramon Lippus rajarekordi, kui läbis distantsi ajaga 1:55.17. Kogu esikolmik lõpetas ajaga alla kahe tunni. Kaheste kanuude parimad jõudsid finišisse 2:21.26-ga. Vabaklassi võitja veetis jõe peal kaks tundi ja 40 minutit.

Birnbaumi sõnul on konkurents vabaklassis olnud seni kõige hõredam, aga sel aastal on seal mulluse ja tunamullusega võrreldes pisut enam startijaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles