Halliste kiriku kõrval etendub lugu vendadest

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Maaten
Siim Maaten Foto: Elmo Riig / Sakala

Vabakutseline näitleja ja lavastaja Siim Maaten toob 10. juunil Halliste kiriku kõrval asuvas Annatares välja lavastuse „Arm”.

Lugu jutustab kahest vennast, maailmarändurist kunstnikust ja tulevasest vallavanemast, kes pärast pikki teineteisest eemal veedetuid aastaid lapsepõlvekodus kohtuvad. Järgmisel hommikul saavad noored mehed aru, et ilma ühegi ilmse füüsilise põhjuseta ei ole nad võimelised sealt enam lahkuma. Üheskoos peavad nad leidma põhjuse, mis neid kodutalus kinni hoiab, sest ühe venna tervis halveneb ootamatult ja toiduvarud on napid. Lavastus on vormilt klassikaline draama, mis on inspireeritud kuuekümnendate sürrealistlikust maailmakinost.

Siim Maaten lähtus näidendit kirjutades isiklikust kogemusest. Pärast kaks aastat kestnud rännakuid maailmas tundis ta kodumaale naastes end võõrana: "Kui ma kodumaale tulin ja uskumatuid tõsiasju maailmas kogetu kohta kodustega jagama hakkasin, siis vaadati mind kui piinlikku võõrast. Võõras, aga ikkagi oma. Selline asjade seis ajendas mind kirjutama arutlevat lugu, mida tänapäeval tähendab olla inimene ja vend."

Kui Siim Maatenil endal on maailmaränduri ja kunstniku kogemus, siis tema peres on ka vallavanem. Nimelt on lavastaja ja näitekirjaniku ema ametis Halliste vallavanemana.

Lavastuse etenduspaigaks on Annatare, mis on Halliste kihelkonna keskuse osa, kuhu kuuluvad kirik ja leerimaja. Etendus jõuab juunis lavale kümme korda. Lavale astuvad Madis Mäeorg, Artur Linnus, Katrin Kalma ja Rita Raave. Lavastaja on Siim Maaten, dramaturgia konsultant Aapo Ilves, kunstnik Kristjan Suits, videokunstnik Kaisa Roover, valguskunstnik Villu Konrad ja muusikaline kujundaja Matis Leima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles