Autodelt räästasse tikkunud tuli rebis lahti vanad haavad

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustreeriv foto.
Illustreeriv foto. Foto: Marko Saarm / Sakala

Esimene inimene, kes teatas ööl vastu pühapäeva kella kolme paiku häirekeskusele Võhmas Tartu tänava hoovis põlevatest autodest, oli naine, kelle maja jäi tulest kõigest paari meetri kaugusele. Leegid värvisid ka selle katuseräästa mustaks. 

Tartu tänaval elav Merle rääkis, et kuulis kõigepealt pauku. Hoovi peale asja uurima läinud, leidis ta eest põleva auto, mille kõrval seisis teinegi tuld võtnud sõiduk. Läheduses parkiv kolmas auto õnnestus eemale toimetada.

Merle elukaaslane, kes jõudis koju umbes 15 minutit enne põlengut, rääkis, et nägi hoovis kahte noorukit, kes loopisid mingeid valgeid asju. Pärast autode süttimist silmas paar neidsamu noormehi üle raudtee jooksmas.

Ootaja aeg on pikk

«Siin ela kogu aeg hirmu all,» lausus naine ja rääkis, et 28 aastat tagasi põlesid tal lapsed majja sisse. Kunagiste üleelamiste tõttu raputas ta oma sõnul ka peaaegu kohe kohale jõudnud politseinikke, sest päästjate päralejõudmiseks kulunud aeg tundus talle väljakannatamatult pikk. Selleks läks tema hinnangul umbes 40 minutit.

Lõuna päästekeskuse pressiesindaja Astra Pintson-Käo sõnul kulus kogu põlengu lokaliseerimisele vähem kui 40 minutit, sest Suure-Jaani meeskond jõudis kohale kell 3.22 ehk 17 minutit pärast esimest kõnet.

Ootaja aeg on aga pikk. Nii kurtsid ka teised ümberkaudsed elanikud, et neid hämmastas, kui kaua päästjad tulid. Vastasmajas elav Sirje Koolme ütles, et ärkas öösel kella poole nelja paiku ja siis pritsimehi veel näha polnud. «Rohkem seda kogeda ei tahaks,» lausus ta.

Sama maja elanik Lidia Rumjantseva, kelle aknad jäävad teisele poole, kuulis oma sõnul samuti pauku, mille peale välja vaatama läks. Selleks ajaks oli tuli juba kustutatud.

Sirje Koolme tähendas, et tema ei julge õhtupimedas Võhmas ringi liikudagi. «Noortel pole midagi teha. Siin on hullumaja, eriti nädalavahetuseti,» kõneles ta. «See, kes autod süütas, vaikitakse arvatavasti maha, sest linn on liiga väike.»

Üllatusvisiit omanikult

Eile päeval kodus olnud majaelanikud leidsid, et süütamine võis olla kättemaks. Seda pakkus ka kohapeale olukorraga tutvuma tulnud Võhma linnavolikogu esimees Leida Kuld. Tema sõnul on kõik viimaste aastate süütamised olnud seotud omavaheliste arvete klaarimisega.

Tuleroaks läks kaks autot, mis kuulusid Tartu tänaval elavale pereisale Argo Koodresele. Eile ei olnud ta politseile veel avaldust teinud, sest lõi oma sõnul alles kahju kokku. Samas otsis ta koos õemehega Facebooki kaudu juba süüdlasi: nendeni viiva vihje eest pakkus ta 500 eurot.

Ühe väga konkreetse vihje oli Koodres juba ka saanud ja selle peale kavatses ta kurikaelu isiklikult külastada. Kuigi Facebookis lubati süütajad alg­osadeks lüüa, ütles Koodres, et tahtis neid vaid natuke hirmutada ja teo üle mõtlema panna. Selle olevat ta ka politseiga kokku leppinud, et teeb kõigepealt autod põlema pistnud meestele üllatusvisiidi ja alles siis annab nood korrakaitsjatele välja.

Argo Koodres ei uskunud, et süütamine oli kättemaks, sest tal polevat peamiste kahtlusalustega isiklikke seoseid. Üks auto pandi tema sõnul kunagi Võhmas garaažide juures põlema põhjendusega, et näha, kuidas auto põleb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles