Lõõtsavägilased tulevad plaati esitlema

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Põldsepp
Margus Põldsepp Foto: Marko Saarm / Sakala

Ansambel Lõõtsavägilased esitleb 15. mail koos ansambliga Linnutee Viljandi pärimusmuusika aidas oma vast valminud plaati.

Lõõtsavägilased on loodud 2013. aasta detsembris ja sellesse kuulub kolm noort muusikut – Andres Eelmaa, Rasmus Kadaja ja Tobias Tae – ning ansambli juht Margus Põldsepp. Kõik poisid õpivad pillimängu Karksi-Nuia muusikakoolis.

Lõõtsavägilased teevad põhiliselt rahvalikku ja pärimusmuusikat, kuid nad ei pane kätt ette teistelegi stiilidele. Aasta jooksul on nelik andnud juba üle 40 kontserdi. Näiteks esinesid nad mullu Viljandi pärimusmuusika festivali rohelisel laval, septembris Lätis ja novembris Soomes. Rasmus Kadaja on võitnud üleriigilisel pärimusmuusika võistumängimisel Viljandis esimese koha lõõtspillide kategoorias. Lõõtsavägilastel on kutse taskus juba nii mõnelegi suuremale selle aasta folgifestivalile.

Ansambli repertuaari valib enamasti juhendaja Margus Põldsepp, kuid ka teised liikmed on lugusid pakkunud. Peaaegu iga mees on oma loo teinud, millest kahte valminud plaadil kuulda saab. Lugusid on leitud Eesti kirjandusmuuseumi arhiividest ja saadud vanematelt pillimeestelt.

Lõõtsavägilaste liikmetel on plaanis kohtuda ka Mulgimaa laulikutega, kes on lubanud lahkesti jagada oma laulutagavarasid. Esimese pool aastat õppisid poisid ainult pillilugusid. Nüüd seatakse laulude esitamise sihte. Ansambli suurteks eeskujudeks on Tuulelõõtsutajad, Untsakad ja eriti Väikeste Lõõtspillide Ühing, kellelt kõigilt on laule laenatud.

Uuel plaadil ütlevad sõna sekka ka sõbrad Linnuteest. Sellel ansamblil on juba üks plaat rahvalike ja pärimuslike lugudega välja antud, kuid sellegipoolest tahavad nad esitleda oma uuemaid lugusid, millest üks üle Eesti väga tuntud regilaul on suisa nende kodukohast Karksist pärit. Sekka kuuleb ka natuke kurblikku saja aasta tagust tütarlaste laululüürikat ja kauneid pillilugusid.

Nii et plaadil saavad kokku nii mehelikud kui naiselikud laululood, mis põimuvad kenasti ilusaks tervikuks ja iseloomustavad hästi meie ilusat ja armast Mulgimaad.

Copy
Tagasi üles