Politsei tabas sõidukite ärandajad teolt

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseiauto. Foto on illustreeriv.
Politseiauto. Foto on illustreeriv. Foto: Urmas Luik

Ööl vastu kolmapäeva äratasid Viljandis politseipatrulli tähelepanu kaks ringisõitvat autot ning kontrollimisel selgus, et mõlemad autod olid ärandatud.

Opel Vectra oli samal ööl ärandatud Mustlast ning Volkswagen Golf Viljandist. Mõlema auto roolis oli 14-aastane poiss ning kui autod kinni peeti, üritas üks poistest põgeneda. Politseinikud said ta kiirelt kätte.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri abi Maiken Mardimi teatel peeti mõlemad noorukid kinni ning anti vanematele üle.

Juhtunu uurimiseks alustas Lõuna prefektuur kriminaalmenetluse karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb asja omavolilist kasutamist.

Politsei koostatud analüüsist «Alaealiste süüteod Lõuna prefektuuri teenindataval territooriumil 2009. aastal» selgub, et alaealiste toime pandud süütegude arv näitab viimase nelja aasta jooksul langustendentsi. Kõige rohkem panevad alaealised toime varavastaseid kuritegusid, teisel kohal on isikuvastased kuriteod. Asja omavoliline kasutamine moodustab kõigist süütegudest kaheksa protsenti.

Mullu jaanuaris registreeriti Viljandi politseis mitu vargust, milles kahtlustati alaealist. Kui Viljandi spordihoone külastajad olid treeningul, tühjendati sportivate inimeste kotid ja kapid rahast ning mobiiltelefonidest.

Alaealiste sooritatud süütegude analüüs näitas, et vargusi panevad enamasti toime 17-aastased noored, kellest 80% on noormehed. Kusjuures iga kümnes nooruk, kes süüteo toime paneb, on varem karistatud.

Alaealiste õigusrikkumiste ennetamiseks korraldasid Lõuna prefektuuri politseinikud eelmisel aastal Lõuna-Eestis 777 loengut, mida kuulas üle 12 000 inimese.

«Lisaks politseinike tehtavale ennetustööle on kindlasti suur ootus lapsevanematele, kes võiksid kontrollida, kellega laps suhtleb ning kus ta vabal ajal viibib,» lisas prokuröri abi Maiken Mardim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles