Viljandimaalt leiti haruldane limatünnik

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See limatünnik kasvas tänavu aprillis Valgamaal Tõrva kandis.
See limatünnik kasvas tänavu aprillis Valgamaal Tõrva kandis. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Viljandi vallas Loodi looduspargis leiti hiljuti looduskaitse alla kuuluv seen limatünnik, mille kasvukohti varem Viljandimaal teada polnud.

Seen on nii haruldane, et tema tõttu oleks keskkonnaamet keelanud Mulgi rattamaratonil osalejatel sõita läbi Holstre-Nõmme. Rattavõistluse korraldajad otsustasid aga ise tänavu rada muuta ja seen takistuseks ei osutunud. Kus täpselt limatünnik kasvab, ei tohi avalikult öelda seene enda huvides.

Seenele sattus peale juhuslik mööduja, kes leiust keskkonnaametit teavitas. Kohale läinud spetsialistid leidsid ligi sada limatünniku viljakeha.

Keskkonnaameti Pärnu-Viljandi regiooni kaitse planeerimise spetsialist Meelis Suurkask märkis, et limatünnik kuulub looduskaitseseaduse järgi esimesse kaitsekategooriasse.

«Limatünnik ehk Sarcosoma globosum on liudseente hulka kuuluv omapärane okasmetsade kevadseen. Tema rusikasuurune tünnikujuline tumepruun viljakeha elab sültjasse sisemusse kogunenud veevaru arvel,» rääkis Suurkask. «Limatünnik kuulub Eestis ohustatud ja väga haruldaste liikide hulka. Tema kasvukoha ja soodsate elutingimuste säilitamiseks rakendab keskkonnaamet ranget kaitset. Limatünniku kasvukohtade säilimise tagamiseks ei avalikustata liigi leiukohti.»

Mükoloog Indrek Sell ütles, et ta on viimastel aastatel jälginud limatünnikut selle liigi seire käigus paljudes kasvukohtades.

«Limatünniku seisund on mõnevõrra paranenud ja leitud on uusi kasvukohti,» lausus ta. «Kahjuks pole keskkonnaministeerium võtnud kõiki leiukohti looduskaitse alla, ehkki peaks, sest seda eeldab looduskaitseseadus.»

Selli andmeil on Eestis teada mõnikümmend limatünniku kasvukohta, millest suurem osa asub Lõuna-Eestis. «Viljandimaalt seda haruldast seent varem leitud pole ja seetõttu on see üsna erakordne sündmus,» hindas ta.

Indrek Sell lisas, et aja jooksul on limatünnik mõnes leiukohas ka välja surnud. Eesti üks esimesi leiukohti Tartumaal Haaslaval avastati 1933. aastal, ent juba mõne aasta möödudes raiuti mets maha ja kasvukoht hävis. Raie tõttu on limatünnik kadunud veel mitmest endisest leiukohast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles