Viljandlased kutsuvad hansakülalised oma õuele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktsiooni üks eestvedajaid Gea Melin on veendunud, et Viljandi vanalinn on olnud minevikus põnev koht ja põnevust jagub siia tänapäevalgi.
Aktsiooni üks eestvedajaid Gea Melin on veendunud, et Viljandi vanalinn on olnud minevikus põnev koht ja põnevust jagub siia tänapäevalgi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Rahvusvaheliste hansapäevade ajal avavad üheksa põnevat kohta Viljandi vanalinnas ennast külalistele ning pakuvad suurest peomelust lõõgastust filmide, luuleõhtute, õpitubade ja kohvikutega.

Ettevõtmise «Tule õue!» eestvedaja, Viljandi vanalinna elanik Gea Melin ütles, et asja mõte on leida üles ajaloolised ja põnevad paigad, kuhu inimesed muidu ei satuks. Tema sõnu käis idee välja hansapäevade programmijuht Terje Trochynskyi, et mõneks kontserdipaigaks võiks olla mõni vanalinna terrass, torn või õu. «Ühiselt leidsime, et avada võiks erinevad kohad mitte ainult kontsertide jaoks, vaid et õuele oleks toodud ka vanalinna elanike tegemised, parimad küpsetised ja taaselustatud ajaloolised paigad,» rääkis Gea Melin.

Nii ongi kohvik Fellin otsustanud ainult rahvusvaheliste hansapäevade ajaks taastada Viljandi järve vastaskaldal kahe ilmasõja vahel tegutsenud legendaarse Altona järverestorani. Kolmel päeval on võimalik nautida einet vabas õhus vaatega üle järve Viljandile.

Raekoja roosiaias seavad ennast Reigo Ahvena juhendamisel sisse trummarid, kes terve laupäevase päeva kõigi soovijatega hansapäevade rütmi tabada püüavad.

Vanas veetornis asub aga filmikorrus, kuhu on kogutud parim valik vanemaid ja uuemaid Viljandi-teemalisi dokumentaalkaadreid.

Waldorfkooli aias hakkab paiknema roheõu, kus saab näpud mulda pista ja osaleda õpitubades ning avatud on umbrohukohvik. Inkeri maja hoovis Pikal tänaval saab teha joogat ning turgutada keha ja vaimu massaži ja loodustoodetega.

Villa Rosenbergi kõrval asub suur tamm, kus ühinevad head maitsed, valgus, muusika, luule ja miljardivaade Viljandi järvele. Näha saab ka fotoprojektsiooni majas elanud kunstniku Juhan Muksi töödest.

Kondase keskuse aias ja ees tänaval võtab võimust kunst, sest seal on «HANSEliveartWORKSi» sündmused, Pikal tänaval võtab koha sisse Kunsttükkide tänav.

Vanakraamiõuel taaskasutuspood Sõbralt Sõbrale hoovis on vanakraamikohvik, kus lisaks vanade asjade soetamisele saab neile ka täiesti uue elu anda.

Kollase Lossi ehk Kirsimäe maja hoovil pakuvad maja endised ja praegused elanikud muusikat, mänge, tantse ja hõrgutisi.

Gea Melini sõnul on «Tule õue!» suures osas kogukondlik ettevõtmine ning selle põhirõhk langeb rahvusvaheliste hansapäevade kolmandale päevale, 6. juunile, kuid palju tegevusi leiab aset juba varem. Täpsem kava asub viljandiou.ee.

35. rahvusvahelised hansapäevad peetakse Viljandis 4.–7. juunini ligi 80 hansalinna ja 1600 väliskülalise osavõtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles