Eksitus saatis päästjad põlengukoha asemel linna teise serva

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuurist ja garaažiboksist jäid alles rusud.
Kuurist ja garaažiboksist jäid alles rusud. Foto: Marko Saarm / Sakala

Esmaspäeva õhtul avanes Viljandis Vaksali tänava ja Paala tee ringristmiku juures veider vaatepilt: mõnesaja meetri kauguselt tuletõrjedepoost tulnud päästjad kihutasid vilkurite saatel mööda kortermajade varjus põlevast kuurist, mida neid kustutama oli kutsutud.

«Algul nägime Ugala parklas olles tuletõrjeautot ja operatiivjuhti väikse autoga kesklinna poole sõitmas. Ühel hetkel märkasin, et Paala tee 5 maja juures on suur põleng,» kirjeldas juhtunut teatrist tulnud viljandlanna Kelli Kuusemets. «Helistasime kohe tuletõrjesse ja ütlesime, et millegipärast sõitis tuletõrjebrigaad põlengust mööda. Tulekahjule lähemale jõudes nägin, et kortermaja juures põleb kuur.»

Kümmekond minutit hiljem oli operatiivkorrapidaja maastur samas kohas tagasi ning keeras seekord juba õigest teeotsast sisse. Vahepeal oli ta jõudnud ära käia linna teises servas Peetrimõisas Kastani tänaval, kuhu ta oli häirekeskusest saadetud. Peagi saabus ka esimene brigaad kustutusautoga.

Inimlik eksitus

Päästemeeskonna kohalejõudmise ajaks põles lahtise leegiga juba kaks ehitist, sest tuld oli võtnud ka kuuri kõrval seisev garaaž. Suuri kahjustusi oli saanud ka kuuri teises küljes seisev boks. Tulekahjusuitsu oli selleks hetkeks juba kaugele näha.

Päästjad suutsid ära hoida tule leviku. Kuurist ja boksist on vaid mõni meeter viiekorrulise kortermajani. Kustutustööd võtsid umbes kolmveerand tundi. Lisaks Viljandi päästjatele tulid sündmuskohale Suure-Jaani ja Mustla komando mehed.

Operatiivkorrapidaja Rainis Liir nentis sündmuskohal, et talle edastatud esimene väljasõidukorraldus oli vale aadressiga ning õige asukoht selgus alles siis, kui päästjad olid juba Kastani tänavale jõudnud.

«Linna teisest servast tulemine võttis loomulikult aega,» nentis Liir.

Häirekeskuse kommunikatsioonijuhi Jaana Padriku sõnul jõudis esimene auto sündmuskohale 13 minutit pärast esimest kõnet. See tulenes tema selgitust mööda inimlikust eksitusest. Padrik lisas, et häirekeskus võtab süü enda peale.

Kommunikatsioonijuhi sõnul saabus tulekahju kohta mitu kõnet eri aadressidega. «Sellises info virvarris sisestas päästekorraldaja vale tänavanime,» lausus kommunikatsioonijuht. Päästjad saadeti Kastani tänav 12 aadressile, kuid õige olnuks Vaksali tänav 12. Sellise aadressiga maja juurde ehitised kuulusidki. Veelgi lähemal põlengukohale asub aga kortermaja, mis kannab hoopis Paala tee 5 aadressi.

Esimese väljasõidukorralduse sai päästemeeskond kell 21.38. Õige aadress edastati talle üheksa minutit hiljem.

Ilmselt süüdati

Rainis Liiri sõnul on tulekahju põhjus arvatavasti süütamises, sest elektrit kuuris ei olnud. Naabruses elavate inimeste sõnul pidanuks see järgmisel päeval lammutamisele minema. Eile tegeldi rusude koristamisega.

Üleeilse juhtumi näitel andis häirekeskus soovituse, et kui hädaabikõne tegija ei tea esimesel hetkel täpset õnnetuskoha aadressi, tuleb seda kohapeal täpsustada ning häirekeskusesse tagasi helistada.

«Häirekeskus saadab abi teele õiges suunas esmaste andmete põhjal, aga kui helistaja nimetab lähedal asuvaid objekte, saab päästekorraldaja digikaardil sündmuse asukohta ka täpsustada,» selgitas Jaana Padrik. «Esmatähtis on abi kiiresti teele saata ning kui hetk hiljem helistab õnnetusest teataja uuesti ning ütleb õige aadressi, saab häirekeskus juba teel olevatele päästemeeskondadele selle edasi öelda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles