Tühi plats hoiab külaelanikke aastaid riius

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päri küla elanik Anni Kruuse näitab tüliõunaks olevat platsi.
Päri küla elanik Anni Kruuse näitab tüliõunaks olevat platsi. Foto: Elmo Riig / Sakala

​Viljandi vallale kuuluv platsike Päri külas on juba aastaid kütnud külaelanike vahel tüli, mis viimati päädis platsi auklikuks kaevamise ja seejärel muhklikuks lükkamisega.

Leheloo pealkiri ei suuda alati kõike mahutada ja sageli on ühel tülil algul arvatust suurem tagamaa. Nii saaks ka kõnealusel juhul kaevuda sügavamale kui need kopaga haugatud süvendid.

Sakala jätab selle siiski tegemata, püüdes keskenduda viimasena lahvatanud tülileegile. Nimelt võttis toimetusega ühendust murelik külaelanik Anni Kruuse, kes teatas, et üks kohalik on kaevanud ilma loata Päri spordihoone juures asuvale valla maatükile hulga sügavaid auke. 

Tema kirjeldust mööda ei paistnud esialgu isegi vallaametniku sõnast kasu olevat. Osalised näevad asja erinevalt ja kaevaja, sama küla elaniku Kristjan Karja sõnul pole asi sellega lõppenud. Kuid kõigest järgemööda.

Anni Kruuse rääkis, et paar veokijuhti, sealhulgas tema abikaasa, on spordihoone otsas olevale valla maale oma suuri sõidukeid parkinud, kuid see ei meeldi Kristjan Karjale, kelle valdus asub platsi kõrval. 

Kruuse sõnul on tüli platsi pärast kestnud ligi kaheksa aastat ning viimati sai see hoo sisse tänavu 26. märtsil, kui Karja kaevas platsile 11 umbes meetri sügavust ja meetrise läbimõõduga auku.

Järgmisel päeval helistas Anni Kruuse vallavalitsuse majandusosakonna juhatajale Raivo Laidmale ning too lubas ühendust võtta valla keskkonnaspetsialisti Kalle Aavikuga.

Järgnes nädalavahetus ning uue nädala algul võttis Kruuse uuesti Laidmaga ühendust, sest augud olid alles ja tähistamata.

«Lapsed käivad seal kandis mängimas, aga suure vihmaga olid augud ääreni vett täis,» rääkis Kruuse. «Muretsesin, et äkki mõni laps vaatab, et oh, lomp, sõidaks läbi, ja kukub sisse. Või keerab mõni auto kogemata auku.»

Nagu Kruuse rääkis, oli tema pere seejärel poolteist nädalat kodust ära. Kui nad 12. aprillil naasid, olid augud ikka alles ja endiselt tähistamata. Edasi suhtles ta otse keskkonnaspetsialist Kalle Aavikuga.

Kruuse hinnangul polnud Aavik ise algul täpselt arugi saanud, kuhu ja milliste aukude kaevamiseks ta Karjale loa andis.

«Küll aga ütles Aavik nüüd mulle, et ta oli Karjale öelnud, et piirkond tuleb märgistada, piirata, augud kinni ajada ning algne olukord taastada,» rääkis Kruuse. «Läks nädal mööda, aga midagi ei muutunud ning 20. aprillil algas see pull uuesti pihta. Olin just linnas, kui üks naaber helistas mulle ja ütles, et Karja on jälle spordihoone otsas ja kaevab auke.»

Kui Anni Kruuse tagasi koju jõudis, nägi ta aukude juures jutlemas kolme inimest: kaevajat Kristjan Karjat, vallaametnikku Kalle Aavikut ja spordihoone juhatajat Leho Estorni. Mehed lahkusid, aga asi sellega ei lõppenud.

«Läks tund aega mööda ning Karja tuli traktoriga tagasi ja hakkas jälle kaevama. Selle päeva õhtuks oli juba 18 auku,» sõnas Kruuse, kes on juhtunu kirja pannud, et faktides mitte eksida.

Ta helistas ja kutsus valla keskkonnaspetsialisti Kalle Aaviku tagasi.

«Aavik vastas, et Karja ei saa kaevata, sest ta oli kaevamise ära keelanud. Mina vastasin: aga no kaevab ju, ma ju olen siinsamas kõrval, teen pilti ja filmin,» jutustas Kruuse. «Siis ütles Aavik, et ta ei saa tulla, sest tal pole praegu valla autot ja telefoni teel ta Karjat kätte ei saa.»

21. aprillil läks Anni Kruuse vallamajja ja esitas mure kohta avaliku kirja. 

«Aga järgmisel päeval oli Karja tagasi ja kaevas jälle auke,» meenutas ta. «Helistasin hommikul uuesti Aavikule, kes vastas, et auke aetakse hoopis kinni. Ütlesin: nalja teete või! Ma näen ise, et kopp kaevab uusi auke.»

Anni Kruuse sõnul oli Kalle Aavik seepeale ütelnud, et ta ei saa Kristjan Karjat telefonitsi kätte ja kohale ei saa tulla, sest autot jälle pole.

«Pakkusin, et lähen oma autoga ise Aavikule järele. Ja seepeale ütles ta mulle: «Aga mis mõte sellel on? Ega ta ju seda kaevamist lõpeta,»» rääkis Kruuse. «Siis ma sain täiesti vihaseks. Ütlesin, et inimestele määratakse suur trahv kohe, kui nad näiteks prügi metsa alla viskavad, aga see vend kaevab kuu aega auke valla maale ja temale ei tehta midagi.»

Kruuse sõnul vastanud Aavik, et ega trahvide tegemine ka niisama lihtsalt käi. Ametnik oli lubanud kaevaja ikka telefonitsi kätte saada. Sedapuhku kandis lubadus vilja ning samal õhtul ajas Karja kõik augud kinni. Enne seda oli ta Kruuse andmeil valmis kaevanud rohkem kui 20 auku.

Anni Kruuse tähendas, et väiksel platsil oli lõpuks auke nõnda tihedalt, et kaevaja sõitis ise oma traktoriga ühte sisse ja vajus külili. «Naersime külarahvaga, et kes teisele auku kaevab, see ise sisse kukub.»

Kruuse lisas, et ta oli ka otse Karjaga rääkinud, kuid too oli vastanud, et ta lihtsalt tahab siia auke kaevata ja puid istutada ning seda ka teeb.

Kaevaja: minu töö on veel pooleli

Kristjan Karja tõdes, et tal on plaanis kõnealune plats haljastada ja sinna puid istutada.

«Vald andis nõusoleku,» lausus ta. «Töö on veel pooleli.»

Karja rääkis, et kuna pinnas on kivine, kaevas ta kopaga augud valmis ja viis hiljem sinna mulla sisse, misjärel saab labidaga puud mulda istutada.

Väidet, et teda häirivad platsil parkivad autod ja seepärast need augud valmisidki, kommenteeris Karja: «No ei ole niimoodi. Plats on kõle, plaanis on sinna puud panna, et saaks natuke ilusamaks.»

Küsimusele, miks ta kaevas auke edasi, kui vallaametnik Kalle Aavik oli tal seda keelanud, vastas Kristjan Karja, et kõiki telefonikõnesid ta ei kuulnud ja siis helistas ise ametnikule tagasi.

«Kuidas seal täpselt oli, ma meenutan...» alustas ta. «Saime üksteisest valesti aru, tekkis arusaamatusi.»

Karja lisas, et oli spordikooli direktoriga kokku leppinud, kuhu tohib puid istutada ja milline ala jääb palliplatsile. «Selles saime kokkuleppele,» lausus ta.

Päri spordihoone juhataja Leho Estorn ütles, et spordihoonel on kavas sellele alale võrkpalliplats teha, aga osa ruumi peab jääma ka parkimiseks.

«Puude jutu laitsin Karjal maha,» sõnas juhataja. «Mul on vaja spordihoone juures liikuda ning päästeametile peab ruumi jääma.»

Estorn märkis, et spordihoonel on Karjaga varemgi tegemist olnud, näiteks on ta talvel hoone juures parkivate sportlaste autode ette lund kuhjanud.

Vallaametnik: see on isikute tüli

Viljandi valla majandusosakonna keskkonnaspetsialist Kalle Aavik ütles, et ajalehes pole mõtet sel teemal enam kirjutada, sest plats on taastatud endisel kujul. Ta märkis, et kõnealune koht on isikutevahelise tüli osa.

Küsimusele, kas ta tõesti andis kaeveloa, teadmata, kuhu augud tulevad, vastas Kalle Aavik: «Andsin loa haljastustööde tegemiseks, aga mitte kogu maa-alal – ja miks peaks head algatust takistama?»

Küsimusele, kas Kristjan Karja ei võtnud vallaametnikku vahepeal üldse kuulda, kui jutt käis kaevamise keelamisest, vastas Kalle Aavik: «Nojah, ma ei tea, kuidas seda võtta. Võib-olla Karja siin tõesti patustas.»

Aavik polnud täiesti nõus Anni Kruuse väitega, et ametnik ei näinud uuesti kohaletulekul mõtet, sest see ei aitavat kaevamist lõpetada. «Päris nii ma ei vastanud, aga täpselt oma sõnastust enam ei mäleta.»

Aavik kinnitas, et vallal on kavas kõnealune maatükk korrastada ning spordihoone teeb sinna võrkpalliplatsi. 

Karja väite peale, et ta kavatseb valla loal sinna ikkagi puid istutada, kostis Aavik, et Karja võib platsi ja tee vahele puid istutada, aga ainult vallaga kooskõlastades.

«Oma algatusel ta seda ei tee,» lubas keskkonnaspetsialist. «Peame vaatama, milline haljastus sinna tuleb.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles