Keskeltläbi kaks kuud kestev rännak lõpeb kõhus

Kristiina Baum
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu suvel kohandati Pajumäe talu vana maakelder juustukeldriks ja sestsaadik on talus juustutootmist katsetatud. Kuldkollased mahejuustukerad on laagerdunud noorperemehe Viljar Veidenbergi valvsa jälgimise all.
Mullu suvel kohandati Pajumäe talu vana maakelder juustukeldriks ja sestsaadik on talus juustutootmist katsetatud. Kuldkollased mahejuustukerad on laagerdunud noorperemehe Viljar Veidenbergi valvsa jälgimise all. Foto: Marko Saarm / Sakala

Hea talujuust on tehtud õnneliku lehma suvisest piimast, laagerdunud kaks kuud ja jõudnud tarbijani otse tootjalt. Just sellise juustu valmistamist katsetatakse Viljandimaal Pajumäe mahetalus.

Abja-Vanamõisa küla Pajumäe talu noorperemehe Viljar Veidenbergi sõnul on enamik nende suviti karjamaal ringi jalutavast 150 veisest holsteinid, kelle piim sobib juustu tegemiseks. Juustuvalmistamist hakati Pajumäel katsetama eelmisel suvel ja senised kogemused näitavad, et põnevaima maitsega juust valmib sügisel, sest see on tehtud suvisest piimast – suvel saavad ju lehmad palju väljas olla, haljast rohtu süüa ja päikest nautida.

Piima on talus käideldud aastast 2004 ja juustuvalmistamine on Veidenbergi ütlemist mööda järgmine loomulik samm. Et piimatooteid tarbitakse vähem just suvisel ajal, on kasulikum piim kohapeal ümber töötada nii, et seda saaks pakkuda paremini säilival kujul ja muul ajal. Samuti on peremees täheldanud, et kohalik tarbija on hakanud poelettidelt just Eestis toodetud erilisemat juustu otsima.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles