Rattur ehitab Viljandimaale ainulaadse ekstreemspordirajatise

Kristiina Baum
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Rätsep plaanib tänavu oma sõpruskonnaga Uueveski nõlvale rajada paarisaja meetri pikkuse ekstreemspordirajatise. Stardipaku materjaliks mõeldud männipalgid jäävad esialgu ehitustöödeks sobivamat ilma ootama.
Rainer Rätsep plaanib tänavu oma sõpruskonnaga Uueveski nõlvale rajada paarisaja meetri pikkuse ekstreemspordirajatise. Stardipaku materjaliks mõeldud männipalgid jäävad esialgu ehitustöödeks sobivamat ilma ootama. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui paar suve tagasi hakati ühele noorele viljandlasele tema hobi nina alla hõõruma, kaalus too välismaale minekut.

Noormees arutles, kas jätta kõik jamad Eestis maha ja lahkuda, nagu on teinud paljud temavanused. Ta otsustas siiski jääda ning tänavu saab tema otsuse tagajärgi nautida hulk Viljandimaa, Eesti ja ilmselt ka välisriikide noori, kui uskuda noormehe enda sõnu.

Noor mees, kellest jutt käib, on Rainer Rätsep. Tema hobiks on paljusid täiskasvanuid hirmutav ekstreemsport. Talle meeldib spetsiaalse, väga kerge ja heade amortisaatoritega jalgrattaga sõita järsust mäest alla ja teha samal ajal ohtlikke takistusi läbides trikke. Seda elustiiliks kujunenud hobi hakkasid temasugused noored harrastama aastaid tagasi Huntaugu nõlvadel, aga see polnud meelt mööda keskkonnakaitsjatele ja seetõttu sattusid noored võimudega pahuksisse.

Mullu suvel, kui Rätsep oli Eesti ja Viljandi kasuks otsustanud, võttis ta asja käsile, kirjutas meeskonna abiga projekti ja taotles Viljandi noortevolikogu kaudu linnalt raha, et rajada kodu lähedale Uueveskile ainulaadne ekstreemspordirajatis, mille sarnast tuleb otsima minna nii kaugele kui Prantsusmaale. 

Stardipauk on kõlanud

Uueveski nõlval seistes näitas downhill’ i ehk suurel kiirusel künklikku rada pidi jalgrattaga mäest alla kihutamise 2013. aasta Eesti meister, kuhu ligi kuue meetri laiune ja enam kui 200 meetri pikkune ekstreemrada sel suvel ehitatakse. Rainer Rätsep rääkis, et mõnesaja meetri sisse on kavandatud kümme takistust ehk obstaaklit. «Rada lõpeb kõige suurema trikiga ja alaga, kuhu saab koguneda vaatajaskond,» lisas ta. 

Kavandatava raja alguses lebas eelmisel nädalal kümmekond männipalki, mis Rainer Rätsepa selgitust mööda pärinesid sealtsamast metsast ja millest ehitatakse nelja meetri kõrgune stardipakk. Neli meetrit on rattaspordi huvilise ütlemist mööda paras kõrgus, et raja alguses korralik hoog sisse saada. Ekstreemspordirajatist hakatakse ehitama nii pea, kui ilmad lubavad ja 1600-eurone toetus käes. Summat pidas Rätsep just parajaks, et ettevõtmisele korralik stardipauk anda.

Suvi möödub Uueveskil

Rainer Rätsepa sõnul on noorte huvi ekstreemspordi vastu üha suurem ja seetõttu ei rahuldu sõpruskond vaid Uueveskile rajatava slopestyle’i rajaga, vaid unistab enamast – muuta kogu Uueveski mäenõlv noortele köitvaks. Kuidas seda täpselt teha, ei ole veel otsustatud, ühes on Rätsep aga juba praegu kindel: «Minu suvi möödub siin, rada ehitades.»

Viljandi noortevolikogu asespiikri Roger Ote sõnul laekus noortevolikogu korraldatud kevadisele konkursile 10 projekti, millest rahastati nelja. 8000 eurost läheb Ote sõnul jagamisele ligi 3000. Ülejäänud jaotatakse tema sõnul laiali sügisel, projektikonkursi teises voorus.

Lisaks ekstreemratturite projektile «Slopestyle’i rada Uueveskile» toetas linn muusikalise kollektiivi Ol’ Mill stuudioplaadi salvestust, Viljandi gümnaasiumi õpilaste ettevõtmist «Velokulg» ning noorte teadushuviliste rühma ja teadusteatri projekti «Teeme keemiat».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles