Kildu koolimajas avatav näitus kutsub pärandi üle mõtisklema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kildu koolimaja
Kildu koolimaja Foto: Elmo Riig / Sakala

Esmaspäeval kell 14 avatakse Suure-Jaani vallas Kildu koolis Eesti vaimse kultuuripärandi nimistu rändnäitus «Pärand elab!».

Avamisel kõlab kohalike laste pillimäng. Tartu ülikooli folkloristika magistrant Jaan Sudak räägib unenägude tõlgendamisest kui päritud teadmisest. Pilli- ja jahimees Uno Jürisson aga kutsub kuulajaid mõtlema Suure-Jaani kandile omastele traditsioonidele ning vestab teadmistest ja oskustest.

Nagu vaimse kultuuripärandi nimistu, nii kutsub ka näitus märkama ja väärtustama põlvest põlve edasi antud teadmisi, oskusi, kombeid ja tavasid.

Näitus tutvustab kümmet nimistusse kantud kultuurinähtust. Näiteks saab teada, kuidas üliõpilased Tartus volbrit tähistavad, kuidas Võrumaal ravimtaimedega tohterdatakse või kuidas mulgid mulgiputru valmistavad.

Lapsi ootavad töölehed, ristsõna ja värvi-ise-pildid.

«Lisaks teadmistele pakub näitus ka silmailu: pesunööri laadis kujundus on põnev ja hästi õnnestunud,» selgitas rahvakultuuri keskuse vaimse pärandi spetsialist Kristiina Porila, kelle sõnul on üle kahe aasta mööda Eestit rännanud näitus igal pool väga soojalt vastu võetud.

Näitus «Pärand elab!» jääb Kildu koolis avatuks 14. maini, seejärel läheb see Abja kultuurimajja.

Näituse on kujundanud sisekujundusbüroo Laika, Belka & Strelka ning selle valmimist on toetanud kultuuriministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles