Mine etendusele ja sulge silmad

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaija M. Kalvet otsustas oma lavastuse teha nii, et publik nägemismeelt ei kasuta. Lavastaja juhatab silmaklappidega publiku saali.
Kaija M. Kalvet otsustas oma lavastuse teha nii, et publik nägemismeelt ei kasuta. Lavastaja juhatab silmaklappidega publiku saali. Foto: Marko Saarm / Sakala

Pühapäeval kell 19 mängib teater Must Kast kultuuriakadeemias tudengite lõputööd «Pelléas & Mélisande».

Kultuuriakadeemia teatrikunsti õppekava kevadel lõpetav kümnes lend esitab Maurice Maeterlincki armastusloo diplomitööna üsna tavatul viisil: nägemismeelt kasutamata. Mullu sügisel esietendunud tükki mängitakse mõne korra ka sel kevadel.

Lavastuse «vaatamiseks» jagatakse publikule silmaklapid ning palutakse ennast valmis panna teistmoodi tajukogemuseks. Lavastaja Kaija M. Kalvet põhjendab sellist valikut sooviga uurida teiste meelte võimalusi loo jutustamise kunstis ning vajadusega juhtida tähelepanu nägemispuudega inimeste ühiskonda kaasamiseks. «Ühest küljest on huvitav mängida võimalusega, mis meie tajusüsteemides muutub, kui üks või isegi peamine meeleelund nii-öelda kahjutuks teha. Teisest küljest tuleb aru saada, et meie ümber on terve hulk inimesi, kellele ei ole see mingi mäng, vaid reaalsus, millega iga päev silmitsi seista,» ütleb noor lavastaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles