Politsei: udutulesid on tavaoludes ohtlik kasutada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei tuletab meelde, et udutulesid võib ühes esituledega kasutada vaid juhul, kui nähtavus on udust või sajust tingituna halb.
Politsei tuletab meelde, et udutulesid võib ühes esituledega kasutada vaid juhul, kui nähtavus on udust või sajust tingituna halb. Foto: Margus Ansu

Politsei tuletab meelde, et udutulesid võib ühes esituledega kasutada vaid juhul, kui nähtavus on udust või sajust tingituna halb.

Viljandi patrullitalituse juht Alar Sadam rääkis, et nii mõnedki autojuhid kasutavad vägevama valgusvihu tekitamiseks lähitulesid ühes udutuledega. Silmas tuleb aga pidada, et näiteks maanteekiirusel on vaid kaugtuli see, mis tagab liiklejale ohutuse. Kasutades udu- ja täistulesid üheskoos, tekib auto ette mõnekümne meetri ulatuses küll heledam valguslaik, ent sellest vahemaast ei piisa reageerimiseks ja ohu vältimiseks. Vastupidi, juht keskendub

Alar Sadam
Alar Sadam Foto: Marko Saarm / Sakala

sellele, mida näeb udutule valgusalas, sest silm reageerib valguslaigule ega erista enam, mis toimub kaugtulede valgusvihus. Reageerida on aga tarvis just ennetavalt võimalikult kaugele ette, sest vahetult auto nina ees toimuvale ükski autojuht nii või teisiti enam reageerida ei jõua.

Rääkides kaugtuledest, rõhutas Sadam, et maanteel vastu sõitvat autot märgates tuleks lähituledele üle minna võimalikult hilja. «Mõned juhid lülitavad sisse lähituled ajal, mil vastu tulev auto on kilomeetrite kauguselt künka tagant vilksamisi märgata. Temaga kohtumiseni on väga pikk aeg ja selle vältel võib teel esineda teisi ohtusid, mida juht lähituledega ei näe. Olgu selleks jalakäija või rattur, pimedas võib autojuht neid lähitulede valgusvihus märgata alles 30 meetri kauguselt,» selgitas ta. Lähituledele on mõistlik üle minna umbes 300 meetri kauguselt ehk 6-7 sekundit enne sõidukite kohtumist. Tagasi kaugtuledele tuleks tuled vahetada vahetult enne kohakuti jõudmist.

Ühtlasi soovitab Sadam olla tähelepanelik ning küsida nõu ekspertidelt, kui otsustatakse iseseisvalt oma autole udu- või päevatulesid paigaldada. «Tuled küljes, selgub hiljem, et need on valesti paigaldatud, nende valgusviht on reguleerimata või ei ole antud tuled üldse mõeldud vastavateks valgusallikateks,» kirjeldab ta esinenud juhtumeid.

Sõidu ajal peavad autol põlema lähi-, äär- ja numbrituled. Valgel ajal võib lähitulede asemel kasutada ka päevatulesid, mis võivad põleda ääre- ja numbrituledeta. Lähitulede asemel on lubatud kasutada ka eesmisi udutulesid, kuid üheaegselt esituledega võivad udutuled põleda vaid juhul, kui nähtavus on udu või saju tõttu kehvapoolne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles