Gravitatsioon paneb paika keskpunktid

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi linna keskpunkt
Hariduse tänav 12 hoone vastas asuvas tiigis
GPS: E 25.591222, N 58.359917
kõrgus merepinnast 64,2 meetrit
Viljandi linna keskpunkt Hariduse tänav 12 hoone vastas asuvas tiigis GPS: E 25.591222, N 58.359917 kõrgus merepinnast 64,2 meetrit Foto: Elmo Riig / Sakala

Ilmselt on suurem osa meist elanud teadmatuses, kus asub Viljandi linna ja maakonna keskpunkt. Nüüd on see küsimus lahendatud ja punkte on lausa kolm.

Selguse tõid asjasse Tartu ülikooli geograafia osakonna dotsent Raivo Aunap ja geograafiateadur Taavi Pae ning omalt poolt abistas maa-ameti geoinfosüsteemide büroo peaspetsialist Ants Vain.

Enne kalkulatsioone asja arutledes märkis Pae, et ehk oleks mõttekas arvutada Viljandimaa keskpunkt ilma idaküljes asuvat Võrtsjärve arvestamata, sest see pole ju maa, vaid vesi ning järv jaguneb Tartumaaga kahasse. Pealegi on tema teada varem vaieldud, kumma maakonna koosseisu peaks kuuluma järves asuv Tondisaar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles