Tosin õpetajat sai koondamisteate

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sakala

Suure-Jaani koolide ümberkorraldamine läheneb olude sunnil tekkinud vaheaasta järel lõpule. 12 õpetajat sai paari nädala eest koondamisteate ning tõenäoliselt ei jagu tulevast õppeaastast tööd ka seitsmele tähtajalise lepinguga inimesele.

Töötajate arv kahaneb seepärast, et mullu tegevust alustanud Suure-Jaani kooli neljast õppekohast kolmes – Kildul, Sürgaveres ja Tääksis – kaovad VII–IX klassid. Põhjus, miks need kolm kohta seni kolmanda kooliastmega jätkasid, peitub aga aasta tagasi Suure-Jaani valla ja lapsevanemate vahel koolivõrgu reformimise tõttu tekkinud erimeelsustes ning nende lahendamiseks sõlmitud hea tahte leppes. Esialgu pidanuks Kildul, Sürgaveres ja Tääksis osa klasse kaduma juba selleks õppeaastaks, kuid läbirääkimiste tulemusena seda ei juhtunud. Nüüd tehakse see siiski ära, nagu oli ette teada.

Keeruline aasta

Suure-Jaani kooli direktori Epp Välba sõnul töötab kõnealuses kolmes õppekohas praegu 34 pedagoogi. Neist kolm jagavad ennast mitme koha vahel. Kildul käib viimaste andmete järgi 40, Tääksis 29 ja Sürgaveres 23 last. Koondamisteate sai õppekohtades vastavalt neli, viis ja kolm inimest.

Parajasti korraldab Suure-Jaani kool uuringut, et saada teada, kuhu kavatsevad vanemad tuleval aastal oma lapsed kooli panna. Epp Välba selgitust mööda võivad lapsevanemate otsused tuua praegustesse plaanidesse ka muudatusi.

«Ei ole välistatud, et kui selgub täpne õpilaste arv, võib meil tekkida võimalus näiteks mõnele tähtajalise lepinguga töötajale tööd pakkuda,» ütles ta. Koolijuht lisas, et samamoodi võib avaneda võimalus mõni koondatav õpetaja tagasi kutsuda kas või osalise koormusega.

Peale Suure-Jaani kooli pakub vallas põhiharidust Olustvere põhikool. Loomulikult on lapsevanematel võimalik oma võsuke ka mujale, näiteks Viljandisse kooli panna.

Koondamisteated saadeti inimestele 20. märtsi paiku, ees ootavatest ümberkorraldustest on nendega Välba kinnitusel räägitud aga juba varem. Koha kadumisest teatati pedagoogidele direktori sõnul mitu kuud ette muu hulgas sellepärast, et nad saaksid varakult hakata uut tööd otsima.

Käesoleva õppeaasta kohta tõdes Epp Välba, et see on olnud keeruline ja pingeline, kuid asju on püütud ajada nii hästi kui võimalik. Asjaolus, et kolmas kooliaste üheks lisa-aastaks jäi, nägi ta nii häid kui halbu külgi.

«Ühest küljest andis see kahtlemata mõtlemiseks aega, teisalt lükkas aga teatud otsuste tegemist edasi,» arutles ta.

Välba ei salanud, et ees ootavad muudatused on tekitanud töötajates negatiivseid emotsioone, kuid need on selles olukorras mõistetavad.

Millised on väljavaated?

Viljandi maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja Ilmar Kütt nentis, et Suure-Jaani koolist koondatavate õpetajate uue töökoha leidmise väljavaated saavad selgeks paari nädala jooksul, sest praegu käivad veel mitmel pool maakonnas vaidlused ja arutelud kohaliku koolivõrgu võimaliku ümberkorralduse üle. Milliseid koole ta silmas peab, ei soovinud Kütt avalikustada, et vältida lapsevanemate asjatut ärritamist.

Kõik Suure-Jaanis koondamisteate saanud aga päris ilma tööta ei jää. Direktor Epp Välba kinnitas, et nende seas on neid, kes töötavad mitmel kohal. «Aga osa õpetajaid on praeguse seisuga nii-öelda vakantsed,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles