Imemalts kinoa

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinoaseemned on väiksemad kui hirsiterad.
Kinoaseemned on väiksemad kui hirsiterad. Foto: arhiiv

Lõuna-Ameerikast pärit kinoa ehk Tšiili hanemalts on jõudnud ka meie poodidesse. Enamasti on see müügil ökokauplustes, sageli segatuna teiste viljadega nagu riis, herned ja seesami­seemned.

Erilist maitset väikestel kinoaseemnetel ei ole, aga süüa on need päris mõnusad. Kinoast saab teha putru ja suppi, kinoajahust teha küpsetisi. Keedetud kinoa sobib liha ja kala kõrvale nagu riis.

Andide kõrgmäestikus, kust kinoa pärit on, kasutatakse seda toiduks juba ligi seitse tuhat aastat. Sealt on taim levinud üle Ameerika mandri, aga ka Aasiasse, Aafrikasse ja koguni Euroopasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles