Puumüüjad vaaguvad hinge

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahel viimasel talvel on ilmataadi kapriiside tõttu Eesti kodudes varasemast märksa vähem puid ahju läinud.
Kahel viimasel talvel on ilmataadi kapriiside tõttu Eesti kodudes varasemast märksa vähem puid ahju läinud. Foto: Toomas Huik / Postimees

Kaks erakordselt sooja talve on olnud Viljandimaa küttepuude pakkujatele väga rängad, sest müük on olnud kasin. Nii mõnigi neist kavatseb seepärast tegevuse lõpetada.

«Väga vilets on see müügiasi,» nentis Viljandi lähistel tegutsev Jaan Tamm. «Toorest leppa üritame müüa, küsime 24 eurot ruumimeetrist, aga ei lähe sellega ka.»

Ta rääkis, et heal juhul teenib ta puudega endale vaid toiduraha ning see on pannud müügi lõpetamise mõtet kaaluma.

24 euroga müüa ei tasu

Sama pessimistlik oli Vastemõisa kandi mees Kaido Mikkor osaühingust Runorex. Tema küsib märgade puude ruumimeetrist samuti 24 eurot.

«Selle hinnaga müüa ei tasu. Tulen vaevalt ots otsaga kokku, kasumi teenimiseks peaks hind olema 30 eurot,» rääkis ta. Kaido Mikkor lisas, et viis aastat tagasi maksis märgade puude ruumimeeter 32 eurot.

Tema teada on Viljandimaal hinnad odavamad kui naabritel. «Tartu kandis küsitakse märja puu ruumimeetrist 30 euro kandis.»

Jaan Tamm pidas tõenäoliseks, et hinnatõusu ei ole lähemal ajal näha, sest küttepuude müüjaid on Viljandis palju ning kerkima hakkaksid hinnad vaid sel juhul, kui tuleks taas mõni väga krõbe talv.  

17 aastat Viljandimaal küttepuid müünud Viljar Pärkma ütles Sakalale juba sügisel, et peab loobumismõtteid. Rõõmustada ei ole tal põhjust nüüdki.

«Kuivi puid ma peaaegu müünud ei olegi. Toorest leppa on mõnevõrra ikka ostetud,» sõnas ta.

Küttekontor kasvatab käivet

Pärkma küsib märgade leppade ruumimeetrist sõltuvalt paigast, kuhu kaup tellitakse, 23–25 eurot. Kõige enam ostetakse temalt puid 10 ruumi kaupa.

«Maagiliseks numbriks, mil ostmine lahti läheb, on 5. kuupäev ehk pensionipäev. Seejärel saan kuni 20. kuupäevani veidi müüa, ülejäänud aja vahin niisama,» kõneles ta.

Kesk-Eesti küttekontor viib küttepuid kõikjale üle Mandri-Eesti ning parajasti küsib ta Viljandimaal märja lepa ruumimeetrist 26 eurot. Ettevõtte juhataja Silver Särev ütles, et Eesti turul oli küttepuude müük tavalisega võrreldes sel talvel veerandi võrra kasinam. «Meid see siiski palju ei mõjutanud. Plaanitud mahu müüsime ikka täis, eksportisime küttepuud sellevõrra rohkem,» selgitas ta.

Kesk-Eesti küttekontor viib kase, saare ja lepa kaminapuid Ameerikasse, Inglismaale, Soome, Rootsi ja Norrasse. «Kolmandik Ameerikasse, sama palju Inglismaale ja Skandinaaviasse,» selgitas Särev. Skandinaavias lähevad ettevõtte puud edukalt kaubaks suurtes ketikauplustes ja bensiinijaamades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles