Juhtkiri: Üks 33-st

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sakala

1/33 ei tundu üheski kontekstis erilise suurusena. Kui 33-liikmelisest klassist lahkub üks õpilane, ei tunneta kõik ülejäänud, et klassis oleks varasemast rohkem ruumi. Kui suurel sünnipäevapeol tuuakse lauale 32 asemel 33 kannu morssi, ei taju peolised, et jooki oleks ülearu palju. Ja nii edasi.

 

Uus valitsuskoalitsioon on lubanud sotsiaalmaksu 33 protsendilt 32-le langetada. Ka niisuguse muudatuse kasutegur on marginaalne. Seda on meedias kinnitanud suurte ettevõtete juhid. Kui nemad ei näe sellisel sammul mõtet, siis kes seda üldse näeb?

Samas tekitab sotsiaalmaksu üheprotsendiline langetamine riigieelarvesse arvestatava suurusega augu, mis tuleb kuidagi ära lappida. Räägitakse aktsiisi, täpsemalt vedelkütuse aktsiisi tõstmisest. Mootorikütuse kallinemine on aga teema, mis inimestele korda läheb. Elu on näidanud, et kui bensiini või diislikütuse hind kas või ühe sendi võrra kukub, tangib nii mõnigi igaks juhuks paagi ääreni täis. Täpselt samamoodi märgatakse loomulikult ka vastupidist hinnamuutust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles