Kas ainult kodulaen on banketikõlblik?

, TF Bank Soome ja Baltikumi regioonijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johannes Rintaniemi
Johannes Rintaniemi Foto: Erakogu

VAHETULT PÄRAST riigikogu valimisi räägiti palju banketikõlblikkusest. Sellest, kas üks või teine erakond on ikka usaldusväärne, etteaimatava käitumisega, läbipaistev ja vastutustundlik, et sobiks üldse valitsusvastutust kandma.

 

Kui vaadata eestlaste suhtumist finantstoodetesse, jääb mulje, et igasugused lahendused, mis kätkevad endas mingite ostude või kulude finantseerimist kuidagi teisiti kui palgapäeval kõrvale pandud rahaga, on kõike muud kui banketikõlblikud. Ainus erand on kodulaen. See on koššer. Sellest on saanud ühiskondlik norm ning paljude nooremate ja keskealiste inimeste igapäevase finantskäitumise osa. Iga kuu algul näpistab pank kindla osa sissetulekust kontolt kohe maha nagu aamen kirikus. Kinnisvarabuumgi algas ju sellest, et peeti pisut kohtlaseks neid, kes eelistasid laenumaksetele üürimakseid.

SEDA EI SAA kuidagi pahaks panna, pigem vastupidi. Eestlastel on koduga alati olnud omamoodi side ning see juurikas, mis eestlast mingi kindla koha, maatüki, maja või ka korteriga seob, on erakordselt tugev. Lääne-Euroopas ei saada sellest teinekord hästi aru, kuid eestlastele on see nii loomuomane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles